Kárpátinfo hetilap


Merre tovább szántóföldi növénytermesztők? - A szója lesz a nyerő?Fotó:Kárpátinfo/Kovács Elemér
Merre tovább szántóföldi növénytermesztők? - A szója lesz a nyerő?Fotó:Kárpátinfo/Kovács Elemér


Egy idő óta egész Európában nehéz idők járnak az agrárium azon szereplőire, akik a szántóföldi növénytermesztés mellett kötelezték el magukat. Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a kárpátaljai földművesek sem, hisz ők mindenféle állami támogatás nélkül próbálnak fennmaradni. Mivel banki kölcsönökre hitelképesség híján nem számíthatnak, mostanság utolsó tartalékaikat élik fel.

 – A nehézségek láncolata már a világjárvánnyal elkezdődött, amikor is az egész földgolyóbison rövid időn belül jelentősen visszaesett a mezőgazdasági inputanyagok előállítása, s a gyorsan apadó készleteket a kereskedők igencsak magas áron értékesítették – emlékezik vissza Nagy Éva falugazdász, aki ezen munkája mellett családi gazdaságot is működtet. – A 2022-es rendkívüli száraz nyár újabb fiaskót eredményezett. Ekkor vidékünkön sokan mindent egy lapra tettek fel – remélvén, hogy nem követheti egymást két aszályos év –, s igyekeztek valamennyi technológiai előírást betartani. A kedvező időjárásnak is köszönhetően a legtöbb helyen elfogadható, illetve még ennél is magasabb hozamokat sikerült elérniük, ám az ismert okok miatt ezúttal a felvásárlási árak kezdtek zuhanórepülésbe. A nagykereskedők által kínált árak jóval az önköltségi szint alá kerültek. Valamennyien úgy látjuk, hogy az idei, 2024-es szezon számukra mindenképpen vízválasztónak ígérkezik: vagy találnak olyan piaci rést, ahol megvethetik a lábukat, vagy felhagynak a gabonatermesztéssel, s földjük nagyobbik részét bérbe adják a Kárpátalján is egyre nagyobb teret hódító agrárholdingoknak.

 – Ilyen körülmények között mennyire lehet sikeres a több lábon állás stratégiája?

 – Mindenképpen érdemes megpróbálkozni ezzel az egyébként a kárpátaljai mezőgazdászok körében már eddig is eredményesen alkalmazott eljárással. Örvendetes módon már az elmúlt évben is jelentősen nőtt megyénkben a szójával bevetett terület nagysága, s a betakarított termés is megfelelő áron talált gazdára.

 – A lényeg, hogy a napraforgón is keletkezett némi haszon, ám a szójatermesztők ennél is több bevételre tettek szert. Nem véletlen, hogy most Ukrajnában nagyon sokan próbálkoznak ezzel a növénnyel. A csemegekukoricát hét-nyolc évvel ezelőtt kiáltották ki az év slágernövényének, s a népszerűsége azóta is töretlen. A legújabb felfedezett pedig a görögdinnye, amelynek a vetésterülete a korábbi évekhez képest megtízszereződött. Sokan látnak fantáziát a sárgarépa és a vöröshagyma termesztésében is.

 – Viszont az új beruházások jelentős forrásokat igényelnek. 

 – A 2023 őszén meghirdetett forgóeszköz-beszerzést támogató pályázatunkkal a megyében bejegyzett, és itt ténylegesen mezőgazdaság tevékenységet folytató vállalkozásokat szeretnénk erősíteni – ezt már Berki Marianna, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ igazgatója hangsúlyozza. – Korábban ilyen típusú programot nem indítottunk útjára. Célunk most az, hogy a mezőgazdasági termeléshez szüksége input anyagok (műtrágyák, növényvédőszerek, vetőmagok, növénykondicionáló szerek, palánták) és különböző forgóeszközök beszerzésének támogatásával helyzetbe hozzuk a családi gazdaságokat. Az igényelhető támogatás maximális mértéke mintegy 75000 hrivnya. Örvendetes, hogy számos bizonytalansági tényező és negatív körülmény ellenére igencsak nagy érdeklődés övezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium által finanszírozott támogatásunkat. A benyújtott 400 dokumentumcsomagból kiderült, hogy tulajdonosaik többsége műtrágyák, vetőmagvak és növényvédőszerek beszerzéséhez kért anyagi segítséget, amelyhez jelentős részük már hozzá is jutott. 

 – Úgy tudjuk, hogy egy másik, szintén a családi gazdaságok felkarolását célzó pályázat esetében viszont már korábban megszületett a döntés. 

 – Igen, az Első lépés szociális program keretében 2024-ben végül is 160 nyertes pályázót támogatunk. Tudni kell, hogy az Agrárminisztérium által felkarolt program kedvezményezettjei olyan szociálisan rászoruló családok, akik több kiskorú gyereket nevelnek, így számukra az induló tőke előteremtése nem könnyű feladat. Ők többnyire a fóliás zöldségtermesztésben látják a jövőt, így nekik főként a hajtatóházak felépítéséhez, valamint vetőmagvak és műtrágya beszerzéséhez nyújtunk támogatást. Biztató fejlemény, hogy a program keretében elnyert fóliasátrakat a gazdáknak időközben sikerült felépíteni, azokban már teljes intenzitással folyik a munka.


Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek