Kárpátinfo.net


Hiába krémezed, fakó és élettelen a bőröd? – 5 vitamin, ami belülről segít a problémán
Hiába krémezed, fakó és élettelen a bőröd? – 5 vitamin, ami belülről segít a problémán


Ezek a bőrszépítő vitaminok nélkülözhetetlenek a tavaszi időszakban, hiányuk azonnal megmutatkozik a hámrétegen. Elűzik a sápadtságot és visszaadják a természetes ragyogást.

A téli időszakban nagyon durván megcsappannak a szervezet vitaminkészletei. Noha vannak, akik az immunrendszer erősítésének érdekében pótolják a fontosabb ásványi anyagokat és vitaminokat, a tavaszi szezonban sokan tapasztalnak erőteljes fáradtságot, fokozott hajhullást és zavaró bőrproblémákat. Bármilyen meglepő, nagyon sok esetben „csak” egyszerű vitaminhiány áll a gondok hátterében - írja a retikul.hu.

A bőrünk egyfajta tükör, ami a belső problémákat szinte azonnal jelzi felénk. A szervezet működésének elakadásai, apró működésbeli zavarai is hamar látszanak a hámrétegen. A legtöbben a bőrszárazság, illetve a fakó, élettelen bőr problémáját az arcápolási rutin felturbózásával, átalakításával próbálják orvosolni, ám megeshet, hogy a szorgos krémezés nem adja vissza az arcbőr üde ragyogását. Ilyenkor érdemes vitaminhiányra gyanakodni, ugyanis a raktárkészletek kiürülése nem ritka a tavaszi időszak elején, ráadásul a szervezet szemmel láthatóan jelzi, hogy itt az ideje feltölteni a megcsappant raktárakat.

Természetesen az idénygyümölcsök és zöldségek megjelenésével a táplálkozás segítségével is szebbé varázsolhatod a bőrödet, ám a megfelelő vitaminok pótlása szintén nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a tavaszi fáradtság mellett a bőrproblémáknak is búcsút inthess. Ezekre a vitaminokra feltétlenül szükséged lesz, ha vissza akarod kapni a bőröd élettel teli ragyogását.

Bőrszépítő vitaminok tavasszal: ezeket pótold a szezonban

E-vitamin

A száraz, fakó és hámló bőr hátterében gyakran húzódik E-vitamin-hiány, ugyanis ez egy rendkívül fontos antioxidáns az arcbőr számára. Nem csupán a ráncmegelőzésben vállal fontos szerepet, a bőr nedvességtartalmának fenntartását és egészségének, ragyogásának megőrzését éppúgy támogatja.

Noha az E-vitamin esetében a kutatások szerint túladagolástól nem kell tartani, érdemes betartani az ajánlott mennyiséget, ami nagyban függ a vitaminhiány mértékétől.

A-vitamin

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr számára, a tavaszi időszakban pedig különösen fontos figyelni a megfelelő bevitelre. A lestrapált, száraz és húzódó bőr oka gyakran az A-vitamin-hiányban keresendő. Hozzájárul a sejtregenerációhoz, a hámréteg és a szövetek újjáépítéséhez, segít visszanyerni az egészséges bőrképet.

Zsírban oldódó vitamin lévén a felesleg elraktározódik, így ha étrend-kiegészítő formájában fogyasztod, semmiképp ne lépd túl az ajánlott napi mennyiséget.

B-vitaminok

A B-vitaminok igazi szépségvitaminnak számítanak, hiányuk miatt a bőr hamar sápadttá, fakóvá válik. Amellett, hogy visszaadják a bőr élettel teli tónusát, javítják a mikrokeringést és segítik a sejtregenerációt, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges, üde bőrkép megőrzéséhez.

Vízben oldódó vitaminról van szó, azonban a túladagolása kellemetlen tüneteket eredményez, ezért célszerű utánajárni a mennyiségi ajánlásoknak.

D-vitamin

A D-vitamin-hiány igencsak gyakori probléma a tavaszi időszakban, ugyanis a téli szezonban csak kevés napsugárral találkozik az arcbőr, ezáltal a szervezet raktárkészlete jelentősen lecsökken. A D-vitaminra márpedig több okból is szükségünk van, a bőr rendszerint fakó, sápadt tónussal és nyúzott megjelenéssel jelzi, ha hiányt szenved belőle. A tavaszi szezonban érdemes fokozottan pótolni, hogy a hámréteg visszanyerje természetes színét és ragyogását.

Mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vegyület, tehát a szervezet elraktározza a felgyűlt mennyiséget, mindenképpen célszerű betartani a bevitt mennyiségre vonatkozó ajánlásokat.

K-vitamin

A K-vitamin talán nem egy tipikus szépségvitamin, mégis sokat segíthet a tavasszal jellemző fáradt és sápadt megjelenés megszüntetéséhez. Javítja a hajszálerek állapotát, remek hatással van a bőr alatti mikrokeringésre, ezáltal eltünteti a szem alatt húzódó sötét karikákat és visszaadja az arcbőr természetes ragyogását és tónusát. Segíti a sejtek újratermelődését, támogatja a regenerációt, így egészséges, üde bőrképet eredményez.

Kapszula formájában kizárólag orvosi javaslatra ajánlott szedni, ugyanis a véralvadásra gyakorolt hatása miatt a már fennálló problémák esetén a K-vitamin fokozott bevitele kockázatos lehet.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek