Femina

Ennyi lépést kéne megtenni egy nap 60 éves kor felett - Megelőzi a szívproblémákat
Ennyi lépést kéne megtenni egy nap 60 éves kor felett - Megelőzi a szívproblémákat


A séta az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy karbantartsd a tested, megőrizd egészségedet, és a felesleges kilóktól is megszabadulj. Ehhez remek támpontot ad egy napi lépésszámcél kitűzése. Értelemszerűen az évek előrehaladtával ez a limit változhat, más mennyiség kell 25, és más 65 évesen.

Egy friss kutatás most azt vizsgálta, hány lépést kell megtenni hatvanéves kor felett ahhoz, hogy jó kondiban maradjon az ember, és a szívbetegségeket is elkerülje - írja a femina.hu.

Hány lépést kell megtenni egy nap 60 éves kor felett?

A JAMA Cardiology című szaklapban megjelent, közel hatezer 63-99 év közötti amerikai nő bevonásával készült tanulmány arról számol be, hogy átlagosan napi 3600, normál tempóban megtett lépés 26%-kal csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. A kutatás gyorsulásmérővel mérte a fizikai aktivitást, az ülőmunkával töltött időt, emellett pedig a szívelégtelenség kockázatát is vizsgálták. Az átlagosan hét és fél éves követési idő alatt 407 - orvosok által megerősített - szívelégtelenségi esetet azonosítottak.

A szívelégtelenség kialakulásának kockázata átlagosan 12%-kal, illetve 16%-kal volt alacsonyabb minden napi 70 perc könnyű intenzitású, illetve minden napi 30 perc közepes és erős intenzitású tevékenységgel töltött idő esetén. Ezzel szemben minden egyes üléssel töltött másfél óra átlagosan 17%-kal növelte a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.

A tanulmány vezető szerzője szerint a napi 3000 lépés elérhető és észszerű cél, ami egyensúlyban lenne a résztvevő nők aktivitásával, mégis nagyot dobna egészségi állapotukon, és meghosszabbítaná a várható élettartamot.

A vizsgálat résztvevői hét egymás követő napon viseltek gyorsulásmérőt csípőjükön (kivéve, amikor vízben voltak). Könnyű fizikai aktivitásnak tudták be az olyan átlagos napi tevékenységeket, mint például a főzés, mosás, mosogatás, közepes vagy erős fizikai aktivitásnak pedig a gyors gyaloglást, lépcsőzést és a kerti munkát. A vizsgálatok a szívelégtelenség két altípusát is figyelték, különös tekintettel az ejekciós frakciójú szívelégtelenségre, amit HFmrEF-nek is hívnak. Ez utóbbi a leggyakoribb formája az idősebbeknél, amire kevés bevált kezelési lehetőség van.

- Az, hogy a könnyű intenzitású mindennapi élettevékenységek hozzájárulhatnak a HFmrEF megelőzéséhez idősebb nőknél, izgalmas és ígéretes eredmény, amelyet a jövőbeni vizsgálatok során más csoportokban, köztük idősebb férfiaknál is ki kell értékelni - mondta Michael J. LaMonte, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint újszerű volt az is, hogy a csapat a napi lépések számának értékelésével számszerűsítette és lefordította a fizikai aktivitás kedvező eredményeit.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás