Karpat.in.ua
Ukrán zászló
Ukrán zászló


Az ukránok többsége, 61,2%-a gondolja úgy, hogy Ukrajnának a teljes győzelemig, az 1991-es határok visszaállításáig és az európai uniós, valamint NATO-csatlakozásig kell harcolnia – derült ki egy frissen végzett szociológiai felmérés adataiból, számolt be vasárnap az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint a március 22. és 24. között végzett felmérés kimutatta, hogy a megkérdezetteknek csak a 38,8%-a támogatja az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokat és a kétoldalú tűzszünetet.

A kutatás részeként az ukránoknak kérdéseket tettek fel a mozgósításról szóló törvénnyel kapcsolatban. A vizsgálat szerint az ukránok 77,61%-a nem támogatja, hogy a Legfelső Tanács második olvasatban elfogadja a mozgósítási törvénytervezet jelenlegi változatát. A legtöbb ukrán úgy gondolja, hogy kiképzett katonáknak kell szolgálniuk.

A felmérés szerint az ukránok a korrupció mértékét (28,6%), a hadsereg gyenge ellátottságát (16,8%), a háborús felkészülést (15,2%), a romboló gazdaságpolitikát (10,5%) és a kudarcos szociálállami politikát (10,5%) látják az államhatalom legnagyobb hibájának.

Azon megkérdezett állampolgárok körében, akik ma mennének el szavazni az elnökválasztáson, az első három preferencia a következő: 15,7% szavazna Volodimir Zelenszkijre 12,3%; Julija Timosenkóra, 7,6% Petro Porosenkóra.

Az ukránok hasonló preferenciákkal rendelkeznek a politikai pártokkal kapcsolatban. Tehát, ha a választásokat vasárnap tartanák, az ukránok többsége 3 politikai erőt támogatna: a Nép Szolgája pártot – 14,7%, a Batykivcsina pártot – 11,9%, az Európai Szolidaritás pártot – 9,2%.

Az ukránok csaknem 85%-a gondolja úgy, hogy van kiút a nehéz helyzetből, ez a társadalom egyesítése és a nemzeti egység megfelelő koalíciójának megteremtése a parlamentben és a kormányban.

A felmérés során 5329 18 éves és annál idősebb válaszadót kérdeztek meg Ukrajnában (kivéve a megszállt és frontvonalbeli régiókat) és külföldön (ahol a legtöbb ukrán menekült van) személyes és telefonos interjúk segítségével. A mintavételi hibahatár nem haladja meg a 2,0%-ot - adta hírül a karpat.in.ua.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek