Kárpátinfo.net


Megosztás
Dróntámadás az orosz-ukrán háborúban. Illusztráció. Fotó: RBC.ua
Dróntámadás az orosz-ukrán háborúban. Illusztráció. Fotó: RBC.ua


Április 18-án orosz csapatok drónokkal támadták az Ivano-Frankivszki régiót, az energetikai létesítményeket vették célba. A lehulló törmelék miatt tűz ütött ki, de senki sem sérült meg.

Erről az RBC-Ukraina számolt be az Ivano-Frankivszki Regionális Állami Adminisztráció vezetőjének, Szvitlana Oniscsuknak a Telegramon közzétett videóüzenetére hivatkozva.

"A reggel Prikarpattya számára viharosan kezdődött. Hajnalban az ellenség támadó drónokkal támadta az Ivano-Frankivszki területet. A célpont a kritikus infrastruktúra volt" 

- mondta.

Az adminisztráció vezetője szerint minden légi célpontot semlegesítettek, de a lehulló törmelékek következtében tüzek keletkeztek.

"Szerencsére nem voltak áldozatok. Az illetékes szolgálatok a helyszínen dolgoznak. A helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk" 

- tette hozzá Oniscsuk.
 

 

Légicsapások az ukrán energiaszektor ellen

Az elmúlt hetekben az orosz hadsereg újrakezdte az energetikai infrastruktúra elleni támadásokat. Denisz Smihal miniszterelnök szerint Oroszország az elmúlt hetekben rakétacsapásokkal 6 gigawattnyi ukrán energiakapacitást helyezett üzemen kívül, és a hőerőművek 80%-át tönkretette.

Oroszország taktikát változtatott az Ukrajna energetikai infrastruktúrája elleni támadásokban, nagy pontosságú rakétákkal pusztítja el az erőműveket az ország kevésbé védett régióiban, mert azokat csak a következő télre tudják csak teljesen helyreállítani – jelentette ki Makszim Timcsenko, a DTEK energetikai cégcsoport vezérigazgatója a The Financial Times című brit lapnak adott interjújában.

A vezérigazgató elmondása szerint az előző tél folyamán Oroszország főleg elosztóállomásokat és transzformátorokat támadott Ukrajna-szerte. „De most az orosz rakéták a különböző régiókban lévő hőerőműveket célozzák meg, hogy teljesen megsemmisítsék őket, mert az erőműveket rövid időn belül lehetetlen helyreállítani” – hangsúlyozta Makszim Timcsenko

Április 11-én éjjel különböző osztályú ellenséges cirkálórakétákkal és drónokkal támadtak két kritikus energetikai infrastrukturális létesítményt a Lemberg (Lviv) régióban. Egy gázelosztó infrastrukturális létesítményt támadtak Sztrij járásban és egy villamosenergia-alállomást a Cservonohrad járásban.


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek