MTI

Megosztás
A kihalt ősi óriáskenguruk három új faját azonosították ausztrál kutatók
A kihalt ősi óriáskenguruk három új faját azonosították ausztrál kutatók


A kihalt óriáskenguruk három új faját azonosították Ausztráliában és Új-Guineában talált fosszilis maradványaik alapján az ausztrál Flinders Egyetem kutatói, akik az erről készült tanulmányukat publikálták.

A kihalt Protemnodon nemzetségbe tartozó három új faj a Protemnodon viator, a Protemnodon mamkurra és a Protemnodon dawsonae elnevezést kapta a kutatóktól, akik szerint a példányok legkorábban ötmillió, legkésőbb 40 ezer évvel ezelőtt vándorolhattak a mai Ausztrália, Tasmánia és Új-Guinea területén - írja az MTI.

A paleontológusok szerint az ősi óriáskenguruk hasonlíthattak a szürke óriáskenguruhoz, de zömökebbek és izmosabbak voltak. Néhány fajuk súlya 50 kilogramm lehetett, de más fajok jóval nagyobbra nőttek a ma élő kenguruknál.

A Protemnodon viator a kutatás szerint akár 170 kilogrammot is nyomhatott, ami a ma élő vörös óriáskenguru súlyának duplája.

Isaac Kerr, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy az öt évig tartó kutatás során brit, amerikai és új-guineai múzeumok gyűjteményeinek fosszíliáit vizsgálták, összesen 14 kollekciót tanulmányoztak világszerte – ismertette az kutatásról beszámoló ABC ausztrál közszolgálati hírportál.

A fosszíliákat a dél-ausztráliai Callabonna-tó medrében talált ősi erszényes és kengurumaradványokkal vetették össze az új fajok meghatározásához.

Leírásuk alapján a három új faj erősen különbözik egymástól. A Protemnodon viator közülük a legnagyobb Kerr szerint némiképp a vörös kenguruhoz hasonlíthatott, de annál erősebb csontozatú és izmosabb volt. Feltehetően Ausztrália középső részén, nagy tavak és patakok közelében élhetett.

A tudós hozzáfűzte, hogy a Protemnodon mamakurra valószínűleg ugyanazzal táplálkozott, mint a Protemnodon viator, de termete kisebb volt. Ez a faj Ausztrália déli partvidékén és Tasmánia hegyeiben, valamint a mai Új-Dél-Wales keleti partjain élhetett. A csontszerkezete elérő volt, és ugrálás helyett négy végtagján járt.

Kerr megjegyezte, hogy a Protemnodon dawsonae fajról kevesebbet tudnak, feltevésük szerint a két másik faj elődje lehetett, és hasonlíthatott a mai mocsári kengurura vagy vörösnyakú kengurura.

A három újonnan felfedezett faj a paleontológusok szerint mintegy 40 ezer éve halt ki, de a tudósok ennek okát nem tudták pontosan megállapítani. Nem találtak rá bizonyítékot, hogy valamilyen nagy éghajlati eseménynek, vagy vadászatnak estek volna áldozatul.

A Protemnodon nemzetség első fajait Richard Owen brit természettudós határozta meg 1874-ben, de későbbi tanulmányok részben cáfolták a leírásukat.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI