Origo
Megosztás
A zombivá váló Nap okozza majd az emberek vesztét
A zombivá váló Nap okozza majd az emberek vesztét


A fehér törpecsillagok tanulmányozása ijesztő jövőképet tár elénk. Úgy tűnik, Napunk zombicsillaggá fog változni, és szét fogja cincálni bolygónkat.

Az időszakos kitörések ellenére a Nap viszonylag nyugodt csillag. Ha nem így lenne, a Földön nem létezne élet. Ez az áldásos állapot viszont nem tart örökké. Valamikor a távoli jövőben a Nap felfúvódik, és vörös óriássá válik, végül fehér törpecsillaggá omlik össze. A vörös óriások sokkal több hőt bocsátanak ki, mint korábbi állapotukban, így már ennek a szakasznak a kezdete is elég ahhoz, hogy a Föld lakhatatlanná váljon - írja az origo.hu.

Bolygónk tehát egy élhetetlen sivatag lesz, ez nem is kérdés. Ami viszont továbbra is rejtély, hogy maga az égitest megmarad-e, vagy apró darabokra szakad. A Merkúrt és a Vénuszt biztosan elnyeli majd a vörös óriássá változó Nap. Ha a Föld ki is marad ebből, egy további veszélyforrás leselkedik majd rá: a vörös óriásból fehér törpévé változó központi csillagunk.

Boris Gaensicke professzor (Warwick Egyetem, Anglia) és Dr. Amornrat Aungwerijwit (Naresuan Egyetem, Thaiföld) vezetik azt a kutatócsoportot, amely három fehér törpét figyelt több éven át. Mindegyik csillagnál komoly fényességváltozásokat írtak le, amelyeket a körülöttük keringő, és éppen darabjaikra szakadó objektumok porfelhői idéztek elő.

A fehér törpék bámulatos nagysága

Bár a fehér törpék elődeiknél kisebbek és könnyebbek, sűrűségük hatalmas, így a gravitációs terük is erősebb.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy amikor aszteroidák, holdak és bolygók kerülnek fehér törpék közelébe, e csillagok hatalmas gravitációja parányi darabokra tépi ezeket a kisebb égitesteket"

- mondta Aungwerijwit a kiadott közleményben.

A folyamat során rengeteg por keletkezik, amely átmenetileg elhomályosítja a csillagot. Ez a fehér törpe külső rétegeinek alkotóelemeit is megváltoztatja, ami lehetővé teszi a csillagászok számára, hogy meghatározzák a bekebelezett objektumok összetételét.

Fehér törpék halálos ölelése

A három vizsgált csillag közül az egyik viszonylag stabil volt, bár környezetében egykor kozmikus katasztrófa zajlott le, amely nyomot hagyott rajta. A másik csillag lassan fényesedett, de a korábbi, 2015-ös megfigyelések kaotikus ingadozásokat mutattak. A harmadik törpecsillag a legrejtélyesebb:

néhány havonta elsötétül, és ezekben az időszakokban állapota percenként változik.

A csillagászok szerint a változásokat az okozza, hogy a fehér törpe körül keringő kőzetbolygók és holdak éppen darabjaikra hullanak, töredékeik pedig egymással ütköznek, ami fokozott portermeléshez vezet.

Ezek a törpecsillagok a vörös óriás fázisuk során kitisztították a körülöttük lévő területeket. Következésképpen a jelenleg porladozó objektumoknak távolabbi pályán kellett keringeniük, mint például a Mars vagy az aszteroidaöv. Amint a fehér törpe szakasz megkezdődött, valaminek meg kellett zavarnia a szerencsétlenül járt objektumok pályáját, hogy elég közel repüljenek a halott csillaghoz, és annak végzetes gravitációs hatása alá kerüljenek.

A Föld sem kerülheti el a végzetét

Bár egyelőre nem lehet biztosan megmondani, pontosan mit is porlasztanak szét a megfigyelt fehér törpék, vélhetően az összes hasonló típusú csillag végül szétcincálja saját bolygórendszerét. Így ha a Föld túl is éli a Nap vörös óriássá alakulását, a későbbi fehér törpe állapot vélhetően szét fogja tépni bolygónkat.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás