Kárpátinfo hetilap


Költészet napi szavalóverseny Somban - „… emlékem a szívetekben…”
Költészet napi szavalóverseny Somban - „… emlékem a szívetekben…”


Mára már szép hagyománnyá vált, hogy Somban szavalóverseny keretében emlékeznek meg a település két híres szülöttéről, Sütő Kálmán és Kecskés Béla költőkről. Idén sem volt ez másként, április 11-én, a magyar költészet napján immár tizennegyedik alkalommal tartották meg a rendezvényt. Az „… emlékem a szívetekben…” című szavalóverseny szervezői a Kaszonyi Kistérség Oktatási és Kulturális Osztálya, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI), a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK), Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (KMKE), a KárpátHáz Civil Szervezet, a Somi Községi Könyvtár és a Somi Irodalmárok Emlékmúzeuma voltak.

Költészet napi szavalóverseny Somban - „… emlékem a szívetekben…”
Költészet napi szavalóverseny Somban  - „… emlékem a szívetekben…”

A rendezvény kezdetén Farkas Anita, a Zápszonyi Kultúrház vezetője előadta az Ismerős Arcok Nélküled című dalát, majd Popovics Nikoletta, a Somi Községi Könyvtár vezetője üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy a somiak büszkék arra, hogy falujuknak ilyen híres szülöttei vannak, mint Sütő Kálmán és Kecskés Béla, és ezzel a rendezvénnyel is a két jeles irodalmár emléke előtt tisztelegnek. 

Fülöp Andrea, Magyarország beregszászi külképviseletének konzulja köszöntőjében felidézte, hogy immár 60 éve ünnepeljük a magyar költészet napját április 11-én, József Attila születésnapján. Kiemelte, hogy ez a nap nemcsak egy ünnep a versek és költők tiszteletére, hanem olyan alkalom is, amely lehetőséget nyújt arra, hogy újra felfedezzük a szavak gazdagságát, hatalmát. Ezen a napon tisztelgünk a magyar irodalom kiemelkedő alakjainak emléke előtt, de a líra ünnepén azokról is szólnunk kell, akik a versek népszerűsítésére vállalkoznak. És ebben megkerülhetetlen szerepe van a szavalóversenyeknek is. Végül a diplomata a külképviselet nevében köszönetét fejezte ki a szervezőknek, a felkészítő tanároknak azért, hogy a versennyel hagyományt teremtettek, a versenyzőknek pedig sok sikert kívánt a megmérettetéshez.

Költészet napi szavalóverseny Somban - „… emlékem a szívetekben…”
Költészet napi szavalóverseny Somban  - „… emlékem a szívetekben…”

Köszöntötte a rendezvény résztvevőit Nagy Natália, a Kaszonyi Kistérség Oktatási és Kulturális Osztályának módszerésze is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy minden nemzetiségi kisebbség, így a kárpátaljai magyarság fennmaradása, fejlődése szempontjából szükség van olyan alkalmakra, amelyeken szellemi értékeit méltatják. „Ilyen a mai szavalóverseny is, amely a kárpátaljai magyar irodalmat hívatott népszerűsíteni, mely irodalom a mienk, mellyel azonosulni tudunk, hiszen akik papírra vetik, közülünk valók, értik azokat az érzéseket, amelyek bennünk élnek” – mondta a felszólaló.

Varga Éva, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy Somban nemcsak a parázs őrzésére, hanem a láng továbbadására is nagy figyelmet fordítanak, aminek kitűnő bizonyítéka az, hogy sokan veszik a fáradságot, gyerekeket készítenek fel szavalóversenyre abban a reményben, hogy néhány év elteltével talán ők is felkészítő tanárokká válnak. Köszönetet mondott a szervezőknek, a támogatóknak, amiért fontosnak tartják, hogy a szavalóverseny egy évben sem maradjon el. Kiemelte: azzal, hogy itt vagyunk ezen a megmérettetésen, már mindenki nyert; a versenyzők megtanultak egy újabb szép verset, a felkészítők láthatják beérni munkájuk gyümölcsét, a közönség pedig mindezt élvezheti, részese lehet egy szép versünnepnek.

Költészet napi szavalóverseny Somban - „… emlékem a szívetekben…”
Költészet napi szavalóverseny Somban  - „… emlékem a szívetekben…”

Sikeres versenyzést kívánt a diákoknak Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke is. Hangsúlyozta, hogy Sütő Kálmán és Kecskés Béla munkássága példamutató számunkra, fontos, hogy azt minél többen megismerhessék. Ennek érdekében felajánlotta, hogy a jövőre tizenötödik alkalommal megrendezendő szavalóversenyre való tekintettel a KMMI megjelentet egy gyűjteményes kötetet Sütő Kálmán és Kecskés Béla válogatott verseiből.

Tóth Győző, a KárpátHáz civil szervezet ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki, hogy a helyiek emlékeznek az egykor itt élő és alkotó költőkre. Az pedig, hogy ilyen sok irodalomkedvelő, versszerető gyereket lát, azt jelenti, Sütő Kálmán és Kecskés Béla neve még hosszú évtizedekig a köztudatban marad. Végül örömmel jelentette be, hogy Csonkapapi után hamarosan Somban is beindul a Kárpát Ház civil szervezet egyik legsikeresebb programja, a néptáncoktatás.

Költészet napi szavalóverseny Somban - „… emlékem a szívetekben…”
Költészet napi szavalóverseny Somban  - „… emlékem a szívetekben…”

A köszöntők elhangzása után Popovics Nikoletta, a somi, illetve Popovics Erika, a zápszonyi könyvtár vezetője felolvasták Sütő Kálmán és Kecskés Béla életrajzát.

Ezután Popovics Nikoletta ismertette a verseny menetét. A megmérettetésre a Kaszonyi kistérség oktatási intézményeinek tanulói jelentkezhettek. Három korcsoportban (1–3., 4–6. és 7–9. osztályosok) összesen 48 gyerek mérte össze tehetségét, akik Sütő Kálmán, illetve Kecskés Béla előre meghatározott alkotásai közül választhattak. A produkciókat két háromfős zsűri bírálta el. A zsűritagoknak nem volt könnyű a döntés, hiszen sok szép szavalatot hallhattak.

Végül a következő eredmények születtek:
I. korcsoport (1–3. osztály): 1. helyezett Komjáti Hanna (Csonkapapi Gimnázium), 2. helyezett Szegedi Johanna (Kaszonyi Arany János Líceum), 3. helyezett Pető Patrik (Csonkapapi Gimnázium).
II. korcsoport (4–6. osztály): 1. helyezett Barta Anna Magdolna (Somi Községi Könyvtár), 2. helyezett Gábor Gréta (Zápszonyi Gimnázium), 3. helyezett Váradi Fanni (Csonkapapi Gimnázium).
III. korcsoport (7–9. osztály): 1. helyezett Nagy Karolina (Somi Községi Könyvtár), 2. helyezett Halász Gabriella (Csonkapapi Gimnázium), 3. helyezett Kósa Karina Andrea (Zápszonyi Gimnázium).

A dobogós helyezést elért versenyzők a KMMI oklevelét és könyvcsomagját, a konzulátus könyvjutalmát, valamint a Kárpát Ház civil szervezet ajándékát vehették át. De senki sem távozott üres kézzel, minden szavaló emléklapot, egyedi kulcstartót és egy tábla csokoládét kapott, valamint a szervezők ebéddel is kedveskedtek a résztvevőknek.

Az eredményhirdetés után a résztvevők megkoszorúzták a két költőnek a községi könyvtár falán elhelyezett emléktábláját, majd a helyi temetőben is lerótták kegyeletüket Sütő Kálmán és Kecskés Béla síremlékénél.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

-ditta-


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Galéria

Költészet napi szavalóverseny Somban - „… emlékem a szívetekben…”
Költészet napi szavalóverseny Somban - „… emlékem a szívetekben…”