Karpat.in.ua
Megosztás
Mozgósítás Ukrajnában. Illusztráció. Fotó: Internet
Mozgósítás Ukrajnában. Illusztráció. Fotó: Internet


A Legfelső Tanács csütörtökön második olvasatban elfogadta a mozgósításról szóló 10449. számú törvénytervezetet, a vonatkozó határozatot 283 képviselő szavazta meg – közölte az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint Jaroszlav Zseleznyak, Holosz párt parlamenti képviselője jelezte, hogy a parlament a szakbizottság 31 módosítási indítványát vette figyelembe, valamint egy olyan módosítást, amely kiveszi a dokumentumból a katonák leszerelésére vonatkozó normát.

A mozgósítási törvény főbb rendelkezései a következők:

 • A sorkatonai szolgálat helyett 5 (békeidőben) és 3 (háborús időszakban) hónapos katonai alapszolgálatot vezetnek be. A 24 év alatti ukránok megválaszthatják az alapszolgálat évét és időszakát.
 • Bevezetik a katonai alapkiképzést, 2025-től az oktatási intézmények oktatási elemévé válik minden felsőoktatási intézményben.
 • Az adatok frissítése érdekében nem szükséges a területi toborzási és szociális támogatási központba (TCK) menni. Ezt megtehető online személyes fiókban vagy az adminisztrációs szolgáltatásokat nyújtó központokban. Azok az állampolgárok, akik a katonai nyilvántartásban vannak, önként hozhatnak létre személyes sorköteles, hadköteles vagy tartalékos katonai elektronikus fiókot.
 • Megmarad a fogyatékkal élők leszerelésének jogáról szóló rendelkezés, valamint a fogságból való szabaduláshoz kapcsolódó leszerelés (ha a katona nem jelzi, hogy tovább szeretne szolgálni).
 • A korlátozottan alkalmasnak minősítetteknek ismételt katonaorvosi vizsgálaton kell átmenniük.
 • A katonák az első szerződés megkötése esetén a jelzáloggal fedezett kölcsön első törlesztőrészletének 50 %-ának megfelelő kompenzációra jogosultak.
 • Azoknak, akik 2022. február 24-e után kapták meg a II-III. rokkantsági kategóriájú besorolást (kivéve a katonai állományt), a szolgálatra való alkalmasság megállapítása céljából második orvosi vizsgálaton kell átesniük.
 • A külföldi konzuli szolgáltatásokkal kapcsolatban a személyes adatokat 60 napon belül frissíteni kell a TCK-ban. Ugyanakkor ezt távolról is megtehetik e-mailben, telefonon vagy e-fiókban.
 • Korlátozzák a mozgósítást kerülők gépjárművezetési jogát. Azonban van két kivétel.
 • Az iratok ellenőrzése során a TCK meghatalmazott képviselője vagy a rendőr az iratok bemutatásának és ellenőrzésének folyamatáról fénykép- és videófelvételt készít technikai eszközökkel, fotó- és videórögzítő eszközökkel.
 • A katonai regisztrációs okmányt mindenkinek magánál kell tartania, és a TCK munkatársainak, a rendőröknek vagy a határőröknek a kérésükre fel kell mutatnia. A mozgósítás idejére ez minden nyilvántartásba vett (vagy onnan törölt) 18-60 év közötti állampolgár számára kötelező.

A mozgósítási törvény második olvasatban (egészében) történő elfogadásakor a törvényeknek és az Alkotmánynak megfelelően a dokumentumot a Legfelső Tanács elnökének alá kell írnia, és aláírásra át kell adnia az elnöknek. Az elnök általi aláírás után egy hónap múlva lép életbe a törvény - közölte a karpat.in.ua.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek