Bien.hu

A szervezet elsavasodása
A szervezet elsavasodása


Amikor túl sok a gyomorsavunk, az okozhat egy sor kellemetlen tünetet, de a legkézenfekvőbb talán a gyomorégés. Ez nem csak roppant fájdalmas, de generál még egy sor legalább ennyire kellemetlen tünetet. Ezért jó, ha már az elsőnél komolyan veszed és megkezded a szervezet PH szintjének visszaállítását - írja a bien.hu.

A tested pH értéke
Az emberi szervezet a test-lélek működéséhez hasonlóan, harmóniára törekszik. Amikor ez nem történik meg, a sav-bázis egyensúly megdől és ez főként a bevitt táplálék függvénye. Ha még ez nem lenne elég, a stressz, traumák és pszichés problémák is hatással vannak testünk pH értékére. Ha túl sok állati eredetű ételt, cukrot, finomított szénhidrátot és alkoholt fogyasztunk, ezek egyértelműen a savas irányban mozdítják a szervezet pH értékét. Ezért az elsavasodás elsődleges ellenszere az életmódváltás, ami pedig a táplálkozás átalakításával kezdődik. Az első és legfontosabb lépés azon élelmiszerek kiiktatása a diéta elején, ami azonnali savasodáshoz vezethet. Ilyen lehet a:

 • paradicsom
 • paprika
 • hagyma
 • uborka
 • kávé
 • tejtermékek
 • tea (kivéve a gyógynövényből készültek)
 • citrusfélék
 • alma
 • cseresznye
 • meggy
 • szénsavas üdítőitalok
 • vöröshúsok
 • csokoládé

Fontos megjegyezni, hogy ezek az ételek aztán szépen lassan visszaépíthetők lesznek az étrendbe, viszont előtte mindenképpen szükségeltetik egy „nagytakarítás”, ami alatt helyreállhat a szervezet sav-bázis egyensúlya.

A savas pH érték a következő problémákhoz vezethet:
Bőrproblémák
Szerencsére mára már a bőrgyógyászok is komplex módon szemlélik a legtöbb ekcémát és kiütést, vagyis belsőleg is keresve a probléma gyökerét. Ha mást nem, tovább küldik a pácienst egy megfelelő szakorvoshoz. Azonban azt már sokaktól hallhattuk, hogy a legtöbb bőrgyógyászati probléma gyökere a belekben keresendő. Amikor pedig borul a szervezetünk sav-bázis egyensúlya, az bizony a bélrendszerünkre is hatással van. A rossz baktériumoknak tökéletes élőhely a savas közeg, ezért képesek pillanatok alatt elszaporodni benne és ezzel együtt okozva egy sor kellemetlen tünetet a bőrünkön. Az ekcéma, csalánkiütés például kifejezetten bélrendszeri problémára is utalhat, ami a test pH szintjében történő változásra reagál.

Kalciumhiány
A test a savasodást úgy próbálja kompenzálni, hogy elvonja a csontokból és fogakból a kalciumot. Ez nem csak a fogak megbetegedését vonja maga után, hanem a kötőszövetek oxigénellátásának csökkenését is. Ezért a sérülékeny tartószalagok, ízületek miatt hátfájdalmak alakulhatnak ki, a csontok pedig törékenyebbé válhatnak. Nem beszélve a gyomorból felszivárgó gyomorsavról, ami pedig marja az egész szájüreget. Ez további ínygyulladáshoz és a fogak romlásához vezethet. A reflux esetén tehát nem csak egy kellemetlen, maró érzésről van szó a gyomorban, hanem az onnan felszivárgó sav a nyelőcsövet és a szájüreget is megmarja.

Elhízás
Gyakran a kalóriák számolgatása helyett, inkább a testünk optimális működésére kellene koncentrálnunk. A rengeteg kávé, amit elfogyasztunk étkezés helyett, a sok tejtermék és húsok, okozói lehetnek akár az elhízásnak is. Míg azt gondoljuk, hogy a fogyásunkat segítjük, savas környezetet teremtünk a szervezetünkben, ami mellett pedig képtelenség fogyni. Sok diétázónak ellentmondásos, de legalább annyira nagy szüksége van a testnek a gabonákra és jó minőségű szénhidrátokra, mint a csirkemellre és brokkolira. Törekedj a mértékletességre és akkor még kenyér fogyasztása mellett is tudsz majd fogyni, nem mellesleg helyreáll a tested pH szintje.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás