Femina

Megosztás


A tartós stressz emésztési problémákat is okozhat, ami akár maradandó  lehet, ha nem figyel az intő tüneteire valaki. Érdemes azt is ismerni, hogyan lehet csökkenteni a stressz szintjét, amivel nemcsak a mentális, hanem az emésztőrendszer egészségét is meg lehet védeni. 

A stressz hatása a belekre

Az emberi szervezetben összetett anyagcsere-folyamatok zajlódnak le, amelyek szoros kapcsolatban állnak egymással. Így a stressz, különösen a hosszú távú stressz jelentős hatást gyakorolhat az emésztőrendszerre, sőt tartós károkat is okozhat - írja a femina.hu.

Kutatások szerint a stressz negatívan befolyásolhatja a gyomor-bél traktust, és számos emésztési problémát eredményezhet: görcsöket, puffadást, étvágytalanságot, savas refluxot, gyomorégést és gyulladást.

Dr. Kenneth Koch, a Wake Forest University Baptist Medical Center gasztroenterológia professzora szerint a stressz az emésztés minden részét érintheti. A kezeléséért felelős központi idegrendszer és a bélrendszer között funkcionális kapcsolat húzódik meg, hiszen a bélrendszer saját neuronhálózattal rendelkezik, ami a nyálkahártyájában fut végig, ezt enterikus vagy intrinzikus idegrendszernek nevezik.

A stressz hatására a szervezet különböző fiziológiai változásokkal reagál. A szimpatikus idegrendszer fenyegető vagy tévesen annak vélt helyzetekre fokozott éberséget, gyorsabb légzést és szívverést, emelkedett vérnyomást, vérkoleszterinszintet és izomfeszültséget generál. Ezek a változások közvetlen hatást gyakorolnak az emésztőrendszerre, például nehéz nyelést, a gyomorsav túlzott termelődését, hányingert, hasmenést, görcsöt vagy székrekedést is okozhat.

A stressz hosszú távú hatásai jelentősen befolyásolhatják az emésztési folyamatokat, és súlyosabb emésztőrendszeri betegségeket eredményezhetnek, például irritábilis bél szindrómát, gyulladásos bélbetegséget, gyomorfekélyt és refluxbetegséget. Dr. Kenneth Koch szerint súlyosbíthatja a már meglévő emésztőrendszeri betegségeket is. Fontos megjegyezni, hogy a stressz kezelése kulcsfontosságú az emésztőrendszer védelme érdekében. 

Rendszeres testmozgás: a fizikai aktivitás csökkenti a belső feszültséget, és serkenti az endorfin termelődését, ami természetes fájdalomcsillapítóként működik.

Kognitív viselkedésterápia: ez a technika segít a negatív gondolatok és viselkedésformák leküzdésében, és pozitív gondolkodásmódra tanít.

Jóga: a jóga ötvözi a különböző pózokat légzéstechnikákkal és meditációval, ami csökkenti a stresszt, és javítja az emésztőrendszer működését. Korábban írtunk olyan jógagyakorlatokról, amik bizonyítottan kordában tarták a stressz szintjét.

Meditáció: ez az ősi gyakorlat segít a mentális nyugalom elérésében és a stressz csökkentésében. Ide kattintva a gyógyító csikunggyakorlatokkal ismerkedhetsz meg.

Időgazdálkodás: az időmenedzsment fejlesztése fontos része a stressz csökkentésének és az egészséges életmód fenntartásának. Korábban beszéltünk Erdélyi Boróka időmenedzsment-szakértővel, aki hatékony tippeket adott ehhez.

Az emésztőrendszer érzékeny a stresszre, ezért fontos a tudatos kezelése: a rendszeres testmozgás, a pszichoterápia, a jóga, a meditáció és az időmenedzsment mind-mind hatékony módszerek lehetnek.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás