Femina

Megosztás


Azoknak az embereknek, akik rendszeresen fogyasztanak zöld leveles zöldségeket, lassabb a kognitív hanyatlásuk és a biológiai öregedésük - derül ki a legújabb kutatásokból. A zöld levelesek rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és nem utolsósorban gyulladáscsökkentő hatásuk is van. 

Késleltetik a biológiai öregedést a zöld leveles zöldségek

Már napi egy adag - körülbelül 25 dekagramm - zöld leveles zöldség fogyasztása is lassíthatja a kognitív hanyatlást és a biológiai öregedés folyamatát. Egy 2018-ban publikált kutatás megfigyelései szerint ugyanis azok, akik naponta rendszeresen fogyasztottak spenótot, brokkolit, salátát vagy más zöld leveles zöldséget, a kognitív hanyatlásuk üteme megfelelt annak, mintha 11 évvel fiatalabbak lennének - írja a femina.hu.

A vizsgálatban csaknem ezer 58 és 99 év közötti felnőtt férfi és nő egészségügyi adatait követték nyomon öt éven keresztül. Az eredményekből az is kiderült, hogy a kor, a nem, az oktatás, a kognitív tevékenységekben való részvétel, a testmozgás, a dohányzás, alkoholfogyasztás ellenére a zöld leveles zöldségek fogyasztása lassabb kognitív hanyatlással járt együtt.

A zöld leveles zöldségek hatása a szervezetre

A zöld leveles zöldségek rendkívül gazdagok vitaminokban: bővelkednek A-vitaminban, K-vitaminban, E-vitaminban, C-vitaminban, valamint majdnem az összes B-vitamin is megtalálható bennük. De az ásványi anyagok nagy része is fellelhető a zöld levelesekben. Nagy mennyiségben található bennük kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, foszfor és nátrium.

Ugyanakkor gazdagok filokinon, lutein, nitrát, folsav, α-tokoferol és kaempferol nevű vegyületekben, amelyek erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. Ezeknek köszönhetően pedig kitűnő rákmegelőző hatásaik is vannak.

Friss vagy fagysztott?

A zöldek lehetnek frissek vagy fagyasztottak, és bármilyen fajtát választhatsz, amelyet könnyen meg tudsz vásárolni. Tévhit, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök kevesebb vitamint tartalmaznak, sőt, a fagyasztva tartósított élelmiszerek nemcsak hogy megőrzik tápanyag tartalmukat és természetes állagukat, hanem ugyanolyan ízűek, és percek alatt elkészíthetőek, mint a friss társaik. 

A fagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket a betakarítást követő órákban azonnal feldolgozzák, így nem következik be az a fajta tápanyagvesztés, amely egy frissen szüretelt, de napokig álló darabnál. Például a friss, zöld színű zöldségek szobahőmérsékleten tárolva C-vitamin-tartalmuk akár 15 százalékát is elveszíthetik naponta. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás