Femina

Megosztás


A proteinfogyasztásról valószínűleg a legtöbbeknek rögtön az izomépítés jut eszébe, pedig a fontos tápanyagnak ennél sokkal több funkciója van a testben. A fehérjék az emberi szervezet alapvető építőkövei, és ha valaki túl keveset fogyaszt belőlük, az számos problémát okozhat.

Még a haj, a bőr és a körmök is mutatják, ha nem megfelelő a proteinbevitel, bár általában nagyon keveseknek jut csak eszébe, hogy ez állhat a szerteágazó tünetek mögött. Eláruljuk, melyek azok a panaszok, amik esetén erre érdemes gyanakodni - írja a femina.hu.

A fehérjehiány tünetei

A fehérjék aminosavak láncolatából álló makromolekulák, amelyeknek több típusa létezik. A szerkezetüket tekintve húsz különféle aminosavból állnak. Gyakorlatilag minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek.

Fontos szerepet játszanak többek között az izmok, az inak, a csontok, a porcok, a kötőszövetek, a hormonrendszer, az immunrendszer, valamint a haj és a körmök egészségében is. Mivel a kreatin, a kollagén és az elasztin alkotórészei is, ezért a bőr is láthatóan megváltozik a hiánya esetén.

Ha valaki hosszú távon nem visz be megfelelő mennyiségű fehérjét egészségtelen étkezésnek köszönhetően, vagy épp bizonyos betegségek - máj- és vesebetegségek - gátolják a protein felszívódását, az szerteágazó tünetekben mutatkozik meg a testben. Jellemző ilyenkor a cukor- és szénhidrátéhség, az állandó fáradtság, a koncentrációs nehézségek, az izomgyengeség és az izomvesztés, valamint az étvágynövekedés.

Mindezek mellett jól látható, külső tünetek is jelentkezhetnek, melyek közül a következők a leggyakoribbak:

  • hajhullás
  • elvékonyodó, töredező haj
  • száraz, hámló bőr
  • töredező, gyenge körmök
  • lassabb sebgyógyulás

Mennyi az ajánlott beviteli érték?

Az egészséges emberek napi kalóriaszükségletének 10-35 százalékát kell fedeznie a fehérjének. A minimális fehérjebevitel 0,8 gramm testtömegkilogrammonként. Egy nő számára a napi ajánlott bevitel 45 gramm körül mozog, míg egy férfi esetében ez 52 gramm.

Természetesen, ha valakinél az izomépítés a cél megfelelő edzés mellett, akkor a javasolt bevitel megnövekszik. Ilyenkor általában 1,4-2,2 gramm a célzott mennyiség testtömegkilogrammonként, de érdemes konzultálni róla személyi edzővel, táplálkozási tanácsadóval is. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás