MTI

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Fotó: facebook.com/dmytro.kuleba
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Fotó: facebook.com/dmytro.kuleba


A kereskedelmi és együttműködési kapcsolatoknak az Ukrajna elleni orosz invázió előtti szintre történő helyreállításáról állapodott meg pénteken az indiai és az ukrán külügyminiszter, miközben Kijev támogatást keres béketervéhez Moszkva régi barátjánál.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter volt az első magas rangú kijevi vezető, aki a 2022. februári orosz invázió óta Indiába látogatott.

Újdelhi hagyományosan szoros gazdasági és védelmi kapcsolatokat ápol Moszkvával, és tartózkodott Oroszország bírálatától az ukrajnai háború miatt. Felszólította a két szomszédos államot, hogy párbeszéd útján, diplomáciai tárgyalásokon oldja meg a konfliktust, miközben rekordmennyiségű olcsó orosz kőolajat vásárolt.

„Különleges figyelmet szentelünk a béketervnek és a megvalósításához vezető következő lépéseknek”

 – írta Dmitro Kuleba az X mikroblog portálon, miután tárgyalást folytatott indiai kollégájával, Szubrahmanjam Dzsaishankarral.

„Megállapodtunk az országaink közötti együttműködés helyreállításában az Oroszország által indított teljeskörű háború előtti szintre, és új ígéretes tervekről tárgyaltunk a kapcsolatainknak a következő szintre történő emelése céljából” 

– írta Dmitro Kuleba.

Szubrahmanjam Dzsaishankar közölte, hogy azonnali céljuk a kereskedem visszaállítása a korábbi szintre.

Ukrajna Oroszország részvétele nélküli csúcstalálkozót szeretne összehívni, amelynek célja a kijevi béketerv ismertetése lenne. Ez utóbbi felszólít egyebek mellett az orosz csapatok kivonására a területéről. Oroszország elutasította a kezdeményezést mint kiindulási alapot.

A tárgyalások előtt Kuleba lapinterjúkban kijelentette, hogy Kijev nem ellenzi az India és Oroszország közötti együttműködést, de felszólította Újdelhit, hogy álljon Kijev pártjára. A Financial Times című brit lapnak úgy fogalmazott, hogy India szoros kapcsolatai Oroszországgal elpárolgóban lévő szovjet örökségen alapulnak.

„A feladatunk, hogy egyszerű üzenetet juttassunk el Újdelhinek” 

– mondta a Times of India című indiai angol nyelvű napilapnak. „Ha úgy döntenek, hogy Oroszország iránt kötelezik el magukat, vegyék figyelembe, hogy Ukrajna számára a vörös vonal az oroszországi hadigépezet finanszírozása”.

Kuleba lehetőséget kínált fel indiai cégek számára a háború utáni újjáépítésben, és közölte, hogy országa nehézgépeket kíván importálni Indiából.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI