Bien.huA hidegen sajtolt tökmagolaj a héjjal együtt préselt tökmagból származik, és általában főzéshez használják.

Gabrielle Mancella dietetikus szerint a legtöbb élelmiszerboltban megtalálható olaj mellett tabletta vagy kapszula formájában is értékesítik egyes egészségügyi üzletekben. Azok, akik egészségügyi előnyei miatt fogyasztják, inkább ezt a kiszerelését választják a tökmagolajnak. De akár így, akár úgy fogyasztod, különleges íze miatt más okai is vannak, amiért érdemes közelebbről megbarátkoznod az egyik legnépszerűbb őszi zöldség magjából sajtolt olajjal - írja a bien.hu.

Urológiai egészség

A Journal of Traditional and Complementary Medicine folyóiratban megjelent egyik tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik 500-1000 milligramm tökmagolaj-kivonatot fogyasztottak, 12 hét után javulást tapasztaltak a hiperaktív húgyhólyag-tüneteiken, beleértve a zavartalan éjszakai alvást is.

Hasonlóképpen egyesek a tökmagolajat alternatív kezelési lehetőségnek vagy kiegészítésnek tekintik a megnagyobbodott prosztata (jóindulatú prosztata hiperplázia) kezelésére. Ez az állapot fájdalmat okozhat és gátolhatja a vizelet áramlását.

Egy másik tanulmány 47 embert vizsgált meg 12 hónapon át, akiknek megnagyobbodott a prosztatája. Azt találták, hogy azok, akik amikor tökmagot és palmettoolajat szedtek, javulást tapasztaltak az állapotukban, negatív mellékhatások nélkül.

Fényes, sűrű haj

Ha egy jó hajnövesztő szert keresel,érdemes lehet kipróbálni a tökmagolajat, ami a férfiak hajvesztését is lelassíthatja.

Az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine folyóirat egyik 2014-es tanulmányában azok a férfiak, akik 24 héten keresztül naponta négy 100 milligrammos étrend-kiegészítőt szedtek, amelyek tökmagolajat és egyéb összetevőket tartalmaztak, 40 százalékkal nagyobb szőrnövekedést tapasztaltak, mint a placebo-csoportba tartozó férfiak.

Egységes bőr, pattanások nélkül

„A tökmagolajnak antimikrobiális hatása is van, és a pattanások természetes gyógymódjaként is emlegetik” – mondja Patricia Farris, a Sanova Dermatology (Metairie, Louisiana, USA) igazolt bőrgyógyásza.

Bár általános elképzelés, hogy biztonságos lenne az olajokat közvetlenül a bőrre lehet felvinni, Dr. Farris megjegyzi, hogy kulcsfontosságú, hogy szem előtt tartsuk az esetleges kontaktallergiákat, és figyeljük a bőrünk reakcióját. Az élelmezési célra árult tökmagolaj helyett inkább kimondottan a bőrödre készült, tökmagolajjal gazdagított ápoló termékeket kend az arcodra.

Segíti a „jó” koleszterint

Kutatások azt is kimutatták, hogy a tökmagolaj, amely gazdag telítetlen vagy „jó” zsírokban, elősegítheti ajó szív egészségét, valamint potenciálisan segíthet a koleszterinszint csökkentésében – írja a Circulation folyóirat.

„Vannak olyan kutatások is, amelyek azt sugallják, hogy a tökmagolaj segíthet a nők HDL -koleszterinszintjének növelésében” – mondja Gorin. „Egy tanulmány szerint azoknak a menopauzán átesett nőknek, akik három hónapig naponta kaptak tökmagolajat, magasabb volt HDL-szintjük és alacsonyabb a vérnyomásuk.”

A tökmagolajnak más lehetséges előnyei is vannak. A Nutrition and Cancer folyóiratban végzett állatkísérletek azt sugallták, hogy segíthet az emlőrák megelőzésében. Ennek ellenére jelenleg nincs olyan kutatás, amely alátámasztaná ezt az előnyt az emberekben is.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás