Bien.huMindannyiunkkal előfordult már, hogy este egyszerűen sehogyan sem jött álom a szemünkre. Ha ez veled is csak ritkán történt meg, akkor a szerencsések közé tartozol. A hazai kutatások szerint ugyanis a magyar felnőtt lakosság közel fele küzd alvási problémákkal. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy így is kell maradnia: lehet, hogy egy forró ital rendszeres fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy pihentetően teljen az éjszakád.

A banántea lehet a megoldás

A banán a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse. Nagyon tápláló, csodálatosan édes íze van, és számos recept fő összetevőjeként szolgál. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy egy fantasztikus, alvást elősegítő tea is készíthető belőle. Ehhez nincs is más dolgod, mint hogy egy egész banánt megfőzöl forró vízben, majd kiveszed, és a levét lassan, óvatosan, lehetőleg elalvás előtt egy-két órával elkortyolgatod.

A banánt héjjal vagy anélkül is elkészítheted – vele együtt főzve a végeredményt gyakran banánhéj teaként szokták emlegetni. Mivel így a forró ital elkészítése sokkal hosszabb ideig tart, legtöbbször a héj nélküli verzióját készítik el. Ízesítésnek adhatsz hozzá egy csipet fahéjat, citromot vagy mézet is, hogy ne csak jótékony hatású, de finom is legyen, amit a jobb alvás érdekében megiszol.

Ereje abban rejlik, hogy a banán is egy olyan élelmiszer, amiben fellelhető egy álmosságot okozó aminosav, a triptofán.

Ez az anyag képes elősegíteni az alváshoz szükséges melatonin előállítását, egyébként pedig a boldogsághormonként emlegetett szerotonin termelődését is támogatja. A banánban található káliumnak és magnéziumnak köszönhetően pedig a belőle készült tea az izmok ellazítását is megkönnyíti.

Milyen tápanyagok találhatóak még benne?

A banánban a triptofánon, a káliumon és a magnéziumon kívül további vízben oldódó tápanyagok is fellelhetőek. A réz, a mangán és a B6-vitamin is ilyen. Bár a teába kevesebb kerül belőlük, mintha egy egész banánt elfogyasztanál, hosszabb áztatási idővel növelheted a koncentrációjukat. Ezáltal pedig hozzájárulhatsz az izmaid egészséges működéséhez, támogathatod az idegrendszeredet, és az általános egészségi állapotodnak is jót tehetsz. 

Mi segíthet még?

Az álmatlanság kezelésére számos házi praktika és gyógyszer is létezik, de természetesen a legjobb, ha csak az első opció kínálatából válogatsz. Az is lehetséges, hogy egy dolog önmagában nem elég ahhoz, hogy könnyebben elaludj, de több segítő eszköz együttes alkalmazásával már pihentetően fognak telni az éjszakáid. Éppen ezért, ha a banántea önmagában nem válik be, néhány más praktikával is próbáld meg társítani.

Az egyik ilyen módszer a levendulaolaj használata, ami évezredek óta az egyik legnépszerűbb gyógymód az alvás minőségének javításához és a nyugalom érzésének megteremtéséhez. Ha tehát megittál egy csésze banánteát, utána érdemes levendulaolajat csepegtetned a párnádra. A szobában sprayként is használhatod, vagy masszázsolaj formájában a bőrödbe is belemasszírozhatod.

A másik módszer, aminek mindenképpen érdemes esélyt adnod az eddig említett két praktika mellett, a tudatos meditáció. Ez a módszer nemcsak a jobb alvást támogatja, de képes lehet csökkenteni a stresszt, növelheti az ellenállóképességedet, javíthatja a hangulatodat, és a napközbeni éberségedért is sokat tehet. Az elsajátításáról számos remek ingyenes videót találhatsz. Elég néhányszor kipróbálnod, hogy eldöntsd, a napi rutinodban helyet szorítasz-e neki.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás