Bien.hu

Fontosabb, mint hinnéd: ezért olyan lényeges, hogy alaposan megtisztítsd a nyelvedet
Fontosabb, mint hinnéd: ezért olyan lényeges, hogy alaposan megtisztítsd a nyelvedet


A nyelvtisztításról évek ezelőtt sokszor hallhattunk a reklámokból, aztán valahogy háttérbe szorult ez a téma – pedig a holisztikus gyógyászatban, például az ájurvédában is külön szerepe van ennek a fontos rutinnak.

Mark Burhenne fogorvos szerint a nyelvkaparás a szájápolás leginkább alulbecsült és elhanyagolt része, holott olyasmiről beszélünk, amire legalább akkora hangsúlyt kellene fektetnünk, mint a fogmosásra - írja a bien.hu

Miért ilyen fontos a nyelvtisztítás?

Lassabban romló fogak és jobb szájhigiénia

A száj egészségének optimalizálása szempontjából a nyelvkaparás kiemelkedő fontossággal bír, mivel csökkenti a nyelven lévő baktériumok számát és szaporodásának esélyét. Mindezzel egyensúlyban tartja a száj mikrobiomját – ez pedig elengedhetetlen az optimális egészségéhez. A nyelvkaparással eltávolíthatod nyelvedről az ételmaradékokat és a főbb baktériumokat, amelyek számos szájüregi problémához vezethetnének, pl. fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz vagy kellemetlen lehelethez. 

Segít megelőzni a rossz leheletet

A rossz lehelet megelőzése érdekében a szájvíz nem jelent megoldást, ahogy egy rövid ideig ható szagsemlegesítő spray vagy a rágózás sem. Egyszerűen azért, mert ezek tüneti kezelések és nem oldják meg az eredeti problémát. A kutatások megerősítik, hogy a nyelv kézi tisztítása (történjen az fogkefével vagy nyelvkaparóval) hatékonyan csökkenti a rossz leheletet okozó baktériumok felhalmozódását a nyelv hátsó részén. Ebből máris adódik, hogy a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres nyelvtisztítás kulcsfontosságú a kellemetlen szagok elkerülésében.

Jobb ízlelési képesség

A világjárvány óta tudjuk, milyen az, ha nem működnek megfelelően az ízlelőbimbóink és nem érzünk illatokat. De gondoltál már arra, hogy az ízlelőbimbók tisztítása különös fontos akkor, amikor az étel élvezetéről beszélünk? Burhenne szerint a törmelék és a baktériumok nagyon könnyedén felhalmozódnak a nyelven, megbújnak a kisebb zugokban, résekben. Ennek következtében olyan filmréteg alakulhat ki a nyelven, ami a kellemetlen szag mellett még az ízérzékelési képességünket is tompítja. 

A nyelvkaparás nem csupán a friss leheletet biztosítja, hanem az étel élvezetét is növeli. Továbbá – és most kapaszkodj meg – hozzájárul a teltség érzetének fenntartásához. Az agy neuronjai ugyanis gyorsabban reagálnak az étel érkezésére, ha megfelelően működnek az ízlelőbimbóink.

Csökken a vérnyomás

Ha rendszeresen tisztítod a nyelvedet, még a vérnyomásodat is csökkentheted! A szájüregben lévő mikrobiom baktériumai képesek nitrogén-monoxidot termelni, és amikor eltávolítod a lerakódásokat a nyelvedről, akkor ez a molekula szabadabban áramolhat. Amikor növekszik a nitrogén-monoxid szintje a szervezetünkben, csökken a vérnyomásunk, javul a hangulatunk, továbbá jobban működik az immunrendszerünk. Persze, ne gondolj arra, hogy a nyelvkaparás minden vérnyomásproblémát megold majd, de figyelemreméltó tény, hogy ennek az egyszerű rutinnak ilyen sokoldalú hatása lehet az egészségedre nézve.

Hogyan csináld?

Nyelvkaparáshoz választhatsz külön a célra készített eszközöket, melyek eltérő méretűek és anyagúak. Kezdésnek az is jó, ha a fogkeféddel gyengéden, ám határozottan átdörzsölöd a területet. A nyelvkaparót a nyelved hátsó részére kell helyezned, miközben nagyra nyitod a szádat, majd előre, kifelé haladó mozdulattal húzd végig a nyelved hegyéig. Öblítsd le a kaparót és ismételd meg néhányszor, míg a felülete tiszta nem lesz.
Az ájurvédában úgynevezett olajrágással és sósvizes öblítéssel is kiegészül ez a rutin, de a nyelvkaparást követő gondos fogmosás is sokat lendít az általános szájhigiénián.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás