Origo
Megosztás
Bezárhatják a pokol kapuját
Bezárhatják a pokol kapuját


Türkmenisztán be akarja zárni egyik legnagyobb turistalátványosságát, a több mint fél évszázada égő Darvaza-krátert, amit sokan a pokol kapujaként is emlegetnek.

A Darvaza-kráter lángjait a szivárgó metán táplálja, belsejében a hőmérséklet elérheti az 1000 Celsius-fokot is - írja az origo.hu.

A kráter úgy keletkezett, hogy 1971-ben a szovjetek földgáz után kutattak Türkmenisztán középső részén, Darvaza falu környékén és egy hatalmas metánlyukba ütköztek.

A geológusok meggyújtották a metánt abban a reményben, hogy a gáz majd idővel teljesen elég, ám nem ez történt, és ehelyett egy 60 méter széles és 20 méter mély, örökké lángoló gödör jött létre.

Az 50 éve égő kráter vonzotta a érdeklődőket, de a türkmenisztáni elnök szerint a turistalátványosság komoly ökológiai károkat okoz, ezért a bezárása mellett döntöttek - írja a Boinboing.net. Egyes megoldási javaslatok között szerepelt a szivárgás betonnal való betömése, vagy a robbanószerkezettel való betemetés, mindkét módszer hordoz ugyanakkor kockázatokat, mivel újabb nyílást hozhatnak létre. Persze az sem kizárható, hogy ezekkel a kijelentésekkel valójában csak a turizmuson szeretnének lendíteni.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás