Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A Kárpátaljai Református Egyház immáron hagyományosan kiskörzetenként virágvasárnapi csendesdélutánokat szervez, hogy a résztvevők ezáltal is közelebb kerüljenek a húsvét üzenetéhez, hogy még inkább megértsék Isten emberré válásának lényegét, Jézus értünk, bűnösökért vállalt kereszthalálának üzenetét. 

A Beregi kistérséghez tartozó gyülekezetek azúttal a beregújfalui református templomban találkoztak, ahol Halász Dezső helyi lelkész köszöntötte az egybegyűlteket. Aki a Lukács evangéliuma alapján arra világított rá: „az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet”. Ismerjük fel Zákeus-voltunkat, akik hallottunk már Jézusról, látni akarjuk ugyan őt, de sokszor rejtőzködünk. Ám Ő ránk talál, mert keres bennünket. Keresi a bűnös embert és megszólít – mint a fán rejtőzködő vámszedőt: „ma a te házadban kell megszállnom”. Ő a szívünk lakója kíván lenni, figyelmeztetett az igehirdető. Engedjünk ennek a hívásnak, és beszéljünk Róla másoknak is, hisz Zákeus is azért akarta látni Jézust, mert valakitől valamikor hallott róla…

Virágvasárnapi csendesdélután Beregújfaluban - A békesség útján
Virágvasárnapi csendesdélután Beregújfaluban - A békesség útján

Perpék István, a beregardói gyülekezet presbitere bizonyságtételében arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos megtalálnunk a békesség útját, s ha megtaláltuk, ne térjünk le arról.

A békesség útjának különböző állomásait hozta a gyülekezet elé Iván Gusztáv Bulcsú, Kígyós és Asztély lelkipásztora. Aki – szintén a Lukács evangéliuma alapján – a virágvasárnap szélsőséges történeteit elemezte. Az emberek hozsannázva üdvözlik, magasztalják a szamárháton alázatosan bevonuló Királyt – ám ezt néhány nap múlva a „Feszítsd meg!” követi… Virágvasárnap Jézus megtisztítja a templomot, majd felmegy az Olajfák hegyére, és siratja Jeruzsálemet – mert látja a szabadulást ünneplők megkötözöttségét és az ünneplők gyászát… Sírt a formális vallásosság miatt. Vajon ma mit lát? Akkor a hozsannázás mögé bújt a nép, ma sokszor a vallásosság álarca mögé rejtőzünk… Jézus eljött ebbe a világba, közösséget vállalt a hamis emberekkel is. Értünk is eljött. 

Csendesen hív. Meghalljuk? Vagy megvárjuk, míg keményen szól?... Isten mérhetetlen gazdagságot kínál nekünk Jézusban. Elfogadjuk?... 

Megannyi nyitott kérdés, melyek megválaszolása ránk vár. A lelki töltekezés mellett ebben is segített a Balázs Antal beregardói, makkosjánosi lelkész vezette dicsőítő csapat szolgálata, akikkel együtt zenghettünk dicséretet, adhattunk hálát az Úrnak az Ő megváltó szeretetéért.

Az alkalom szeretetvendégséggel ért véget, amikor is a beregújfalui asszonyok finom süteményeinek kóstolgatása mellett rég nem látott testvérek lelki beszélgetésére is sor kerülhetett. 

Marton Erzsébet


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek