Bien.hu

Mutatunk egy zseniálisan egyszerű módszert az alvásminőség javítására
Mutatunk egy zseniálisan egyszerű módszert az alvásminőség javítására


Te is sokszor hallottad már, hogy ha jobban szeretnél aludni, figyelj a lefekvés és az ébredés időpontjára, mellőzd a digitális eszközöket és teremts teljes sötétséget a hálószobában? Ezek a trükkök mind hasznosak, azonban mégsem segítenek mindenkinek. Ha ezzel te is így vagy, esetleg nem igazán sikerül tartanod magad hozzájuk, van jó néhány egyéb trükk is, amelyekkel jó eséllyel már ma sikerülhet jobban aludnod.

Szánj tudatosan időt az öngondoskodásra

Érezted már azt a nap végén, hogy gyakorlatilag még egyetlen perced sem jutott magadra? Ez egyáltalán nem egészséges, de az sem, ha emiatt fáradtan halogatod az alvást, és késő este nézel meg egy filmet, iszol meg egy pohár bort vagy olvasod tovább az aktuális kedvenc könyvedet. Öngondoskodásra nap mint nap hatalmas szükségünk van, de fontos, hogy ne egy újabb kötelező feladatként tekintsünk rá, amit ha előbb nem sikerül, majd a nap végén, álmosan megoldunk - írja a bien.hu.

Ha jól szeretnél aludni, bármennyire is sok teendőd van éppen, engedd meg magadnak, hogy szünetet tarts napközben, és beiktass némi öngondoskodást. Olykor lehet, hogy ez csak egy csésze finom tea vagy kávé tud lenni, esetleg egy rövid séta, a lényeg, hogy képes legyen feltölteni. Vagyis olyan dolgokra szakíts időt, amelyektől teljesebbnek tudod magad érezni, ha pedig késő este már álmos vagy, engedd meg magadnak, hogy az alvásra fordítsd az idődet.

Vedd figyelembe az életviteledet

Gyakori, tudományosan is alátámasztott alvást segíteni kívánó tanács, hogy feküdj le és kelj fel minden nap ugyanabban az időpontban. Azonban fontos az is, hogy figyelembe vedd az életviteledet. Így ha például tudod, hogy koránkelő típus vagy, akkor tényleg próbálj meg ügyelni arra, hogy időben lefeküdj ahhoz mérten, amikor el szoktál aludni, ha viszont nem muszáj korán felkelned, és inkább éjjeli bagoly vagy, akkor nyugodtan aludd ki magad.

Alkalmanként pedig mindannyiunknak vannak olyan programjai, amelyek felboríthatják a szokásos alvási időnket. Így ha például bulizni voltál előző este, nem az lesz a legjótékonyabb számodra, hogy ugyanakkor felkelsz, mint általában, csak nyolc helyett két óra alvással. Tehát mindig vedd figyelembe az aktuális helyzetet is, általában véve pedig tényleg az a legjobb, ha hasonló időpontokban kelsz fel és fekszel le aludni.

Válassz okosan lefekvés előtti harapnivalókat

Ugye te is hallottad már, hogy ha jól szeretnél aludni, akkor érdemes lefekvés előtt néhány órával abbahagynod az evést? De persze az sem jó, ha éhesen fekszel le aludni. Így ha este azt érzed, hogy szívesen ennél még, akkor a legfontosabb az, hogy mértékkel valamilyen tudatos harapnivalót válassz. Ilyen például a hummusz pár szem teljes kiőrlésű keksszel vagy a natúr joghurt dióval és aszalt meggyel (utóbbi az alvást segítő melatonint is jelentős mennyiségben tartalmazza).

Tudatosan válaszd ki, mit nézel, olvasol este

Rengetegszer hallhattuk, hogy a jó alvás érdekében lefekvés előtt nem sokkal ajánlott kerülnünk a digitális eszközök használatát. Vagyis nem jó ötlet, ha a kedvenc sorozatunkon alszunk el, és az sem, ha késő este még a telefonunkon böngésszük a híreket. De tudtad, hogy már az is rengeteget számíthat, hogy milyen tartalmakkal találkozol?

Ha ugyanis nagy hatással vannak rád, akkor jó eséllyel nem fogsz tudni aludni utánuk, mert folyamatosan pörgetni fogják a gondolataidat. Így ha este tévéznél, olvasnál, vagy bármilyen módon fogyasztanál különféle tartalmakat, próbálj meg azokra koncentrálni, amelyek nyugtató hatásúak, vagy minimum nem megrázóak.

Sodródj az árral

Ha este nem sikerül elaludnod, és erre, valamint a várható hatásaira folyamatosan emlékezteted is magad, nagy valószínűséggel csak még rosszabb lesz a helyzet. Ezért ha az elméd azt súgja, hogy nem tudsz aludni, és ezzel sok kellemetlenség jár majd másnap, akkor vedd észre, de ne foglalkozz vele.

Inkább próbáld azt mondogatni magadnak, hogy biztonságban vagy, és nyugodtan elaludhatsz, ami pedig holnap lesz, azzal majd akkor törődsz. Vagyis ebben az esetben nem árt, ha némileg tudsz sodródni az árral. Cserébe pedig - akárcsak a többi tipp betartásával - sokkal esélyesebb lesz, hogy már ma jól fogsz aludni.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás