Bien.huAz inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletvesztés világszerte több millió embernek okoz problémát. A cikkben annak járunk utána, hogy milyen lehetőségek vannak az inkontinencia kezelésére.

Az inkontinencia gyakrabban fordul elő a kor előrehaladtával, ha a légzésszám tartósan megnő, és abban az esetben is, ha a testtömeg-index megnő. A megjelenési formája alapvetően 3 csoportra osztható: “urge”/késztetéses, stressz/terheléses és mix/kevert inkontinencia. Továbbá van 2 speciális csoport: reflex és túlfolyásos inkontinencia. Ezek közül a leggyakoribb a stressz inkontinencia, amely az esetek több mint 60%-ában fordul elő - írja a bien.hu.

Az inkontinencia kezelése

Az inkontinencia kezelése konzervatív módon nem igényel sebészeti beavatkozást és korlátlanul ismételhető. A műtéti kezelés csak eredménytelen terápia esetén javasolt.

A konzervatív kezelés lehet nem gyógyszeres is: ide sorolható például a medencefenéki izomzat rehabilitációja, a viselkedésterápia, az elektrostimuláció és egyéb kiegészítő kezelések, valamint segédeszközök használata.

A gyógyszeres konzervatív kezeléshez sorolható például a hormonterápia, és olyan szerek, mint a deszmopresszin, a Beta-3 agonisták és a triciklikus antidepresszánsok.

Kegel-gyakorlatok

A stressz inkontinencia vagy a késztetéses vizeletürítés problémájával küzdő hölgyek esetében a kezelés a Kegel-gyakorlatokkal, vagyis a medencefenék-izomzat edzésével történik. A Kegel-gyakorlatokat többnyire a gyógytornászok és a szülésznők tanítják meg.

A gátizomtorna (PFMT) gyakorláshoz biofeedback is használható, amely egy terápiás technika. Segít megtanulni, hogyan lehet kontrollálni a test fiziológiai folyamatait, például az izomaktivitást.

A vizeletinkontinencia esetében ezáltal a páciens megérti és irányítani tudja a medencefenék izmainak aktivitását. Egy elemzés szerint a vezetett terápia hatékonyabb a medencefenék-izom funkciójának javításában, mint amikor csak tanácsok alapján gyakorol a páciens. Továbbá kutatás bizonyítja, hogy a medencefenék tréning mellett a rendszeres testmozgás, például a jóga és a pilates számos pozitívummal jár.

Rövid távon tud segíteni a gátizomtorna

Gyakran felmerülő kérdés, hogy műtétek után tényleg segít-e a gátizom erősítése. A gátmetszésen, császármetszésen, esetleg méheltávolításon átesett nőknél, valamint a prosztata műtéten átesett férfiaknál hatékony a gátizomtorna a műtét után.

Összességében elmondható, hogy rövid távon tud segíteni, de arra nincs szükség, hogy éveken át alkalmazni kelljen. Amennyiben nem következik be a kívánt hatás, tovább kell keresni azokat az okokat, amelyek miatt nem működnek megfelelően a záróizmok, és ki kell próbálni új megoldásokat.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás