FeminaAz ízületi fájdalmak meglehetősen gyakori egészségügyi panaszoknak számítanak a felnőtt lakosság körében, pedig a helyesen megválasztott, rendszeres és változatos testmozgással egy részük megelőzhető vagy csökkenthető lenne.

A jóga remek alternatíva a hátizmok nyújtására és erősítésére, a gerinc átmozgatására, így a krónikus hát- és derékfájdalmak csökkentésére is - írja a femina.hu

Jóga a derékfájásra

Egyes jógagyakorlatok hatékonyan védik a gerinc egészségét, ám nagyon fontos, hogy helyesen, kíméletesen végezze őket az ember. Mivel akut panaszok esetén a rossz kivitelezés ronthat az állapoton, betegség esetén mindig egyeztess szakorvossal, gyógytornásszal, valamit a jógaoktatóddal is.

A macskapóz a gerinc egészségének, mobilizációjának alapgyakorlata minden életkorban, bárki számára végezhető gyakorlat. Erősíti a hát izmait, átmasszírozza a belső szerveket. Összeköthető légzőgyakorlatokkal. Mindig a medencével kezdd a mozgást, a fej legyen az utolsó a hullámzásnál!

A kobratartás hatékonyan erősíti a hátizmokat. Ügyelj arra, hogy a lengőbordák maradjanak a talajon, a könyököket közelítsd a test felé, emeld ki aktívan a mellkast.

A sáskapózban emeld el a talajról a kinyújtott kezed és a lábad is! A kivitelezés során folyamatosan szorítsd a farizmot, és húzd be a hasat! Dolgozzanak a hát izmai, a derekat próbáld lazán tartani! Akut fájdalom esetén válts vissza kobrapózra!

A lefele néző kutyapóz vagy hegytartás közben arra kell figyelni, hogy a vállak megnyúljanak, és ne merevebbé váljanak. Megnyújtja az egész gerincoszlopot. Derékproblémánál behajlított térdekkel végezd!

A háromszögtartás oldalirányú nyújtást ad a gerincnek. A mozdulat közben tartsd a vállad és a csípőd is egy síkban, mintha két üveglap között mozognál! Akut derékfájás esetén fokozott óvatossággal végezd!

A fél halak királya, vagy gerinccsavaró póz javítja a tartást, erősíti és rugalmasabbá teszi az izomzatot. Tartsd egyenesen a hátad, belégzéssel nyújtózzon a gerinc, és kilégzéssel csavarodj alulról fölfelé haladva a gerincen. A vállak legyenek egy magasságban! Derékproblémák esetén fokozott óvatosságot igényel, súlyos akut problémánál nem ajánlott.

A fekvő törzscsavarás ellazult, passzív helyzetben csavarja a gerincet, így feszültségoldó hatású. Figyelj, hogy amikor leengeded az egyik oldalra a térdet, az azonos oldali vállat is tartsd lenn a talajon, és lazulj bele a csavarásba!

A hídpóz javítja a tartást, nyitja a mellkast, és nyújtja a vállakat is. Figyelj, hogy a karok maradjanak a test mellett, az ujjhegyek érintsék a sarkat, és belégzésre emelkedj! Derék és gerincprobléma esetén ne emeld magasra a medencét!

A zsugorpóz során a térdet emeld a mellkashoz. Ez lazítja a hátat, nyújtja a gerincet, és átmasszírozza a belső szerveket is. Figyelj rá, hogy lehetőleg minden csigolyát szoríts le a talajra! Ha jólesik, jobbra-balra ringathatod magadat.

A babapóz tökéletes nyugtató, lazító póz, mely ülőmunkát végzőknek, és szorongás ellen is javasolt. Engedd ellazulni a vállat. Nyújtja a csípőt, növeli a hátizmok rugalmasságát.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás