MTIOrosz drónok mértek csapást az ukrán villamosenergia-hálózatra az ország déli részén fekvő Odessza és Mikolajiv régiókban hétfőn a kora reggeli órákban – jelentette az ukrán hadsereg.

Odessza és környékének egyes részein áramkimaradások keletkeztek. A városi hatóságok közölték, hogy kénytelenek voltak leállítani a villamos- és trolibuszjáratokat. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Mikolajiv régióban egy alállomás kigyulladt, miután találat érte – jelentette az állami tulajdonú Ukrenerho áramszolgáltató vállalat.

A katonai hatóságok arról számoltak be, hogy a régióban egy drónról származó törmelék kétszintes lakóépületbe csapódott, amely kigyulladt és 11 ember megsérült, közülük ketten súlyosan.

Az orosz erők az elmúlt napokban egyre gyakrabban vették célba az ukrán energetikai infrastruktúrát. Az északkeleti Harkivot súlyos csapások érték. Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo igazgatótanácsának elnöke a helyi televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a hálózat helyreállítása körülbelül egy hetet vesz igénybe.

Rakétatörmelék hullott Kijev egyik központi kerületére, egy lakóház megrongálódott – közölték a városi hatóságok, miután robbanások sorozata hallatszott az ukrán fővárosban. A Reuters brit hírügynökség riportere füstoszlopot látott felszállni a város keleti részében.

Az ukrán légierő pillanatokkal a robbanások előtt Telegram-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy egy rakéta halad a város irányába. 

„Robbanások a fővárosban. Sürgősen az óvóhelyre!”

 – írta Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a Telegramon.

Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet az X közösségi portálon azt írta hétfő reggel, hogy Oroszország hiperszonikus rakétákkal támadta Kijevet. „Hangos robbanások (vannak) Kijevben. Az elmúlt 5 napban Oroszország több száz rakétát és drónt indított egy szuverén ország ellen” – írta. 

„Ukrajnának most van szüksége a segítségünkre. Nincs vesztegetni való pillanat” 

– figyelmeztetett.

Az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy lelőttek két ballisztikus rakétát Kijev felett. Hozzátette, hogy a rakétákat az Oroszország által megszállt Krím félszigetről indították.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI