Kárpátinfo hetilap
A sok-sok nehézség és kihívás ellenére magyar anyanyelvű óvodáink, ha a korábbinál kisebb létszámmal is, de mégiscsak működnek, a kicsinyeket tapasztalt pedagógusok oktatják s készítik fel életük további meghatározó szakaszára, az iskolás évekre. Ezúttal az óvoda-iskola átmenet problematikája megvitatására szentelte soros konferenciáját a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ). A Rákóczi Főiskolán megtartott tanácskozáson közel ötven óvodapedagógus vett részt.

Megnyitó beszédében Gabóda Éva, a KMPSZ óvodai módszertani csoportjának vezetője a pedagógia egyik örök dilemmájának nevezte azt a kérdést, hogy mikor iskolaérett egy gyerek. Az iskolába beiratkozni szándékozókkal szemben egyébként is a világ különböző tájain egészen másak az elvárások. Szerencsére nálunk már rendelkezésre állnak azok a modern technológiák, amelyek az iskolaelőkészítés szolgálatába állíthatók.

Óvodapedagógusok konferenciája a Rákóczi Főiskolán - A nagy lépés: óvodásból iskolás. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér
Óvodapedagógusok konferenciája a Rákóczi Főiskolán - A nagy lépés: óvodásból iskolás. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér

Nyitó előadásában Berghauer-Olasz Emőke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense a kisiskolás életkor jellemzőiről szólva kiemelte, hogy az ilyen korú gyerekeknél megfigyelhető a külső elvárásoknak való megfelelés. Mindamellett tetten érhető az önállóságra való törekvés és a szülőktől való eltávolodás. Fontos, hogy a pedagógus figyelembe vegye a legfontosabb tényezőket: ilyenkor a kisiskolás már önállóan meg tud oldani különböző feladatokat, egyedül fogalmaz meg célokat, és ellenáll annak a késztetésnek, hogy bárki kedvéért is feladja azokat. 

Hutterer Éva, a Rákóczi Főiskola adjunktusa annak a kutatásnak az eredményeit osztotta meg a hallgatósággal, amelyik az iskolaalkalmasság anyanyelvi mutatóit vizsgálta óvodás korban.

Az iskola kihívásai az Új Ukrán Iskola jegyében címmel tartott előadásában Jászik Simon Mónika gyakorló pedagógus a zökkenőmentes átmenet lehetőségeiről beszélt.

Modern technológiák az iskolai előkészítés szolgálatában című előadásában Jakab Andrea, a P. Frangepán Katalin Gimnázium megbízott igazgatója a témával kapcsolatos megfigyeléseiről számolt be.

A nap végén a résztvevők művészetterápiai foglalkozáson töltekezhettek fel. 

Kovács Elemér 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek