Kárpátinfo hetilap


Megosztás


„Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.” (2Móz 20, 3)

Sok szolgálatot hallottam már az idegen istenekről, amikor kifejtette a lelkész, hogy kik, vagy mik lehetnek azok az idegen istenek. Idegen isten a szerelmes szívnek az a leány, vagy fiú, akit úgy becézget, hogy ki is mondja: „Imádlak, drágám”. Sajnos lehet, és sok esetben megtörténik, hogy a házasságban ez a személy kiábrándul az imádottból, és ördögnek nevezi volt szerelmét.

Vannak szülők, akik imádattal rajongják egyke gyermeküket. Csak érte élnek, mindent megadnak, mert ez az egyke az ő életük „kis istene”. Ha majd serdül a „kis isten”, nem csak követel, de parancsol az őt imádó szüleinek, s ha már megöregedtek, tehetetlenné váltak, bevágja őket az öregotthonba. Kegyetlen „idegen isten” lesz az imádott egyke csemetéből.

Vannak „idegen istenek” a bankokban, az ékszerboltban, az autóüzletekben. Van, aki istenként imádja a hírnevet, a csillogást, a rangot, önmagát, mert ilyen az ember. És vannak, akik – Istent kizárva – egyedül, orvosi segítséggel akarják megtervezni, milyen gyerekük szülessen. 

Imádkozom, esedezem az én jó Istenemhez: „Bocsásd meg a mi vétkeinket”!

Isten nem kísért gonosszal senkit! Az ember kísérti, ingerli a szent, a teremtő Istent.

„Ne legyenek idegen isteneid én előttem!”

Idegen istent teremtett a XXI. század vallása magának. Ez a vallás nem más, mint a félremagyarázott humanizmus. A humanitáriusság kötelezővé válik lassan az egész világon. 

Ezen a címen a „humanitárius állatvédők” börtönbe zártak egy idős férfit, aki éjszakára kint hagyta a kutyáját az udvaron és szegény kutya fagyási sérüléseket szenvedett. (Szeretem a kutyát, az állatokat, de én a humanitáriusságot másként értelmezem.)

Mi lett és mi lesz a megtermékenyített számtalan emberi, humán embrióval 5, 10, 30, 100 év múlva? Azokat megsemmisítik, mert „azok” fölöslegesek, kidobják. Ők, a „kísérleti áldozatok”, halálra vannak ítélve. 

Istenem, bocsásd meg a mi halálosan nagy bűneinket!

„Idegen isteneket” teremtett a modern, humanista ember. Imádattal hódol előtte és nem féli a Teremtőt, a csodálatosan szerető Atyát. Hová jutott az ember!? Tartsunk önvizsgálatot: hová jutottam én? Hová jutottál, vagy hol vagy te, kedves Olvasóm? Mekkorák az én „istenkéim”? Neked nincsenek bálványaid? Hány van belőlük? 

Mennyire fontosak nekem, neked? 

Nem, nekem nincsenek bálványaim, én hívő keresztyén vagyok, mondhatjuk. De igazán nincsenek? Ma, ha valaki eléd állna, és kérne, hogy ajándékozd meg az árvaházat egy havi fizetéseddel, mit válaszolnál? Mennyit adnál? Neked is kell, szükséged van rá! (Nem igaz, mert van takarékpénzed is!) Könnyen rejtegethető bálvány a pénz.
Idős szomszédod járdájáról el kéne hányni a havat. Csupán tíz perces munka. Nincs időm, ma nem érek rá. Ráérnél, de ma van a kedvenc tévéműsorod, az fontosabb, mert bálványod a tévénézés. Vasárnap nem érsz rá elmenni a templomba, mert az autót kell lemosni, bevásárolni is vasárnap szoktál. Nem érsz rá, mert nagy bálvány az autód, meg a vásárolgatás is.

Kérés, tiltás ellenére feleségül mentél egy Istenben nem hívő, világi férfihez, mert imádtad. Bálványod volt. Most, néhány év múltán gyűlölöd, szeretnél megszabadulni tőle, mert kiábrándultál a bálványodból. Vagy haragszol társadra, mert nem vette meg házassági évfordulótokra a kívánt ékszert… 

Vili bácsinak van három gyermeke és négy unokája. Nem tartja a kapcsolatot gyermekeivel, unokáival, csak azért, mert karácsonyra nem akar ajándékokat venni. Milliói vannak a bankban, mindenki tudja. A rokonok, ismerősök csak úgy emlegetik: „a vén zsugori”. Most lerokkant, magára maradt, gyermekei, unokái nem látogatják: „Éljen csak magának a vén zsugori, vigye a temetőbe a dollár millióit” – üzenik neki.

Rettenetes bálvány a vagyon. Na és a pohár? Életek mentek tönkre, ártatlan gyermekek éheztek, fáztak, mert apjuk a boros, pálinkás poharat imádta. 

Tüdőrákban halt meg Ildikó és férje, Miklós is. Tudták, hogy a cigaretta árt, már fuldokoltak, már oxigénpalackkal jártak, de nem tudták feladni a füstölést. Milyen kis bálvány a cigaretta, s milyen halálos nagy ellenség!  

Na és a hírnév, a rang, a pozíció! Családokat, házasságokat áldoznak fel az emberek érte.

Az önimádat is bálvány!

Egy kis hazudozás, egy kis pletykálás jólesik, ugye? Undok bálvány, tisztítsd meg a nyelvedet, szabadulj meg e titkos és gonosz bálványodtól! Tönkrementek életek, házasságok nem csupán a képernyős szex miatt, hanem a hamis és gonosz csábítás miatt is, a fantázia szennyezettsége miatt is. Nem állítottál szobrot a bálványodnak, de szereted, de szolgálod és fizetsz érte. 

Legyen irgalmas az Isten! És Ő irgalmas! Keresd meg Őt, fordulj hozzá, kérlek!

Istenem, bocsásd meg titkolt és titkos bűneimet, bálványaimat! Segíts elvetni magamtól mindent, ami tőled elvon, vagy elfordítja tekintetemet rólad! Egyedül téged akarlak imádni, szolgálni. Szentlélek Isten, kérlek, mutasd meg életemnek azokat a bálványait, amikhez tudatlanul vagy tudatosan kötődöm! Segíts, hogy ne legyenek idegen isteneim Te előtted!

Úr Jézusom, magasztallak, imádlak az igéért, a Te szavadért. Segíts érteni azt, hogy az ördög ne tévesszen meg sem kis, sem nagy bálványok kínálásával! Csak téged, csakis téged kíván imádni és szolgálni az én lelkem. Ámen.

(Morzsák 5., 2010)

Dr. Tapolyainé Bartha Gizella


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek