Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A Nagyberegi Tájházban március 20-án már igazi húsvéti hangulat uralkodott. Az ünneplőbe öltözött fiatalok – a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum negyedikes diákjai – a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében arra készültek, hogy felelevenítsék a régi húsvéti locsolkodás szokását, s hogy elkészítsék a hímeseket is, amit a lányok adnak a verset mondó legényeknek.

Az ünnephez kapcsolódó szokásokról Gál Adél néprajzos, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet programfelelőse beszélt a gyerekeknek. Mesélt arról, hogyan készültek hajdanán a lányok és a fiúk az ünnepre, hogyan zajlott a locsolkodás húsvéthétfő reggelén, hogyan készültek erre a napra a leányzók, milyen módszerekkel díszítették a locsolkodóknak szánt hímeseket, s a fiúcskák milyen verseket mondtak.

Húsvétváró a Nagyberegi Tájházban - Hímeskészítés és locsolkodás. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet
Húsvétváró a Nagyberegi Tájházban - Hímeskészítés és locsolkodás. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet

Persze ezen a napon mindezek kipróbálására is lehetőség nyílt. Miután a tájház kertjében megfelelő leveleket gyűjtöttek a gyerekek, megkezdődhetett a berzselt hímesek elkészítése: a tojás megtisztított héjára rákerültek a nedves levelek, amit harisnyába kötve rögzítettek, majd a konyha sparheltjén melegen tarott hagymahéjas vízben megfőzték azt. De valamennyien kipróbálhatták a karcolt minták elkészítését is: az előzőleg hagymahéjban főtt tojásokra szike segítségével hagyományos motívumokat karcoltak, közben azt is megtudták, hogy az effajta tojást a férfiemberek készítették anno. Emellett a résztvevők megismerkedtek a salánki hímeskészítéssel is: kiccével (írókával) viaszos mintákat rajzoltak a kifújt tojások héjára, majd aranyporral szórták azt be. 

Természetesen a kifújt tojások belső tartalmát is felhasználták: a konyhában Olasz Piroska, a tájház gazdaasszonya irányítása mellett sárgatúrót készítettek, amit Bereg-vidéken a húsvéti sonka mellé kínálnak, s amit most a gyerekek jóízűen el is fogyasztottak. Akadt olyan leányzó, aki szorgalmasan jegyzetelt, hogy otthon anyukájával, nagymamájával elkészíthesse majd ezt a finomságot az ünnepre.

A program zárásaként pedig jöhetett a locsolkodás. Miközben a viseletbe öltözött leánykák kosarakba rakták a frissen elkészített hímeseket, a legények vízzel töltötték meg vödreiket, majd a tornácos ház bejáratánál – ahol már felsorakoztak a locsolkodókat váró leányzók – elmondták verseiket, s jöhetett a zuhé. Volt itt vidám visongás, hisz bár kissé húzódoztak a kislányok a víz elől, de azért senki sem akarta megúszni a locsolkodást, hisz ki szeretne elhervadni?!

Kovács Erzsébet


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria