Origo
Megosztás


A legendás Voyager-1 űrszonda 24 milliárd kilométerre van a Földtől, és már elhagyta a Naprendszert, pillanatnyilag a csillagközi térben sodródik. 46 éves működése alatt rengeteg értékes tudományos adatot szolgáltatott a szakembereknek. Az elmúlt hónapokban azonban úgy tűnt, hogy egy számítógépes hiba miatt véget érhet a tudományos küldetése. A NASA csapata azonban bizakodó. Úgy tűnik, a szonda által küldött új üzenet értelmes adatokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a mérnököknek azonosítani és kijavítani az űreszköz hibáját.

Tavaly ősszel a Voyager-1 egyik létfontosságú alrendszerének számítógépe (FDS) meghibásodott, emiatt pedig zavaros, értelmezhetetlen adatok érkeztek a Földre. Mivel az értelmes kommunikáció ellehetetlenült, a kutatók elvesztették az irányítást a csillagközi térben száguldó űrszonda felett. A NASA sugárhajtású Laboratóriumának (JPL) mérnökei próbálták megoldani a hibát, de idáig nem jártak sikerrel - írja az Extreme Tech.

A Voyager-1 volt az első ember alkotta objektum, amely 2013-ban elhagyta a Naprendszert, majd néhány évvel később a Voyager-2 is kilépett a csillagközi térbe. A kommunikáció napról napra nehezebbé válik, mivel az üzenetküldések és a válaszok közötti időeltolódás egyre nő. Minden egyes alkalommal, amikor a NASA mérnökei megpróbálnak kommunikálni a Voyagerrel, 22,5 órát kell várniuk arra, hogy a jel eljusson a szondához, és további 22,5 órát vesz igénybe a válasz érkezése. Ez még nehezebbé tette a tavaly novemberben kezdődött probléma elhárítását - írja az origo.hu.

Március 1-jén a földi irányítók egy „bökésnek” nevezett parancsot küldtek az űrszondának. Ennek lényege, hogy az FDS különböző szekvenciákat futtat a szoftvercsomagban, így próbálva megkerülni a sérült szakaszt, és helyreállítani az űreszköz normális működését. Március 3-án megérkezett a szonda válasza, ami bizakodásra ad okot; nem egy zagyva kódsort kaptak a mérnökök, hanem értelmes üzenetet.

A NASA március 10-én megerősítette, hogy a dekódolt jel a Voyager-1 FDS-memóriájának teljes kivonatát tartalmazza. Ez magában foglalja az FDS számítógépes kódjának teljes másolatát és azokat az ún. aktív változókat, amelyeket a parancsok vagy az űreszköz állapotváltozásai határoznak meg. A tudományos és műszaki adatok másolata is letölthetővé vált.

A NASA szakemberei most összehasonlítják az FDS friss jelentését a tavaly, még a meghibásodás előtt küldött adatokkal, hogy kiszűrjék a hibát és kísérletet tegyenek a kijavítására.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás