Kárpátinfo hetilap


A beregszászi piac Rozsoskert utcai bejáratánál a Csernovci megyéből érkezett csemeteárusoknál igencsak gazdag a kínálat. Itt legalább hét-nyolc fajta őszibarack, szilva, körte, alma, 4-5 féle kajszi, cseresznye és meggy kapható. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér
A beregszászi piac Rozsoskert utcai bejáratánál a Csernovci megyéből érkezett csemeteárusoknál igencsak gazdag a kínálat. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér


A házikertek tulajdonosai között évtizedek óta folyik a vita arról, hogy mikor ültessünk gyümölcsfát: ősszel vagy tavasszal. Azok, akik az őszi telepítés hívei, meggyőződéssel vallják, hogy olyankor a jól beiszapolt gyökérzetű csemete hajszálgyökerei egészen a kemény fagyok beálltáig tovább fejlődnek, így segítve kikeletkor a gyors nedvkeringés megindulását. A tavaszi telepítés elkötelezettjei pedig azzal érvelnek, hogy ilyenkor nagyobb figyelmet tudnak szentelni az ültetésnek, és ez a gondoskodó figyelem a továbbiakban is megmarad.

– Nekem az a tapasztalatom, hogy az őszi telepítéskor annyira letapossuk a fácskák körül a földet, hogy a talaj levegőtlensége miatt az nehezen tud megeredni – vallja Pák Ferenc benei gyümölcskertész. – Később alig bírom a csurgó alatti részt kapával fellazítani. A tavaszi ültetéskor nincs ilyen gondom.

A beregszászi piac Rozsoskert utcai bejáratánál a Csernovci megyéből érkezett csemeteárusoknál igencsak gazdag a kínálat. Itt legalább hét-nyolc fajta őszibarack, szilva, körte, alma, 4-5 féle kajszi, cseresznye és meggy kapható.
A beregszászi piac Rozsoskert utcai bejáratánál a Csernovci megyéből érkezett csemeteárusoknál igencsak gazdag a kínálat. Itt legalább hét-nyolc fajta őszibarack, szilva, körte, alma, 4-5 féle kajszi, cseresznye és meggy kapható. 

– Számtalanszor azzal kellett szembesülnöm, hogy a korán beköszönő nyári meleg időnap előtt kiszárította az elültetett suhángokat. Elfonnyadtak, még mielőtt megfogantak volna – számol be tapasztalatairól a Beregszászon élő Birta Sándor. – Rájöttem, ilyenkor nem elegendő a fácskák körüli föld nedvesen tartása, magát a csemeték törzsét is öntözni kell. Ezért tartok mindegyik mellett egy vízzel telt kétliteres flakont, melynek a kupakját kilyukasztottam, s valahányszor lemegyek a kertbe, minden alkalommal lepermetezem a suhángokat. 

A beregszászi piac Rozsoskert utcai bejáratánál a Csernovci megyéből érkezett csemeteárusoknál igencsak gazdag a kínálat. Itt legalább hét-nyolc fajta őszibarack, szilva, körte, alma, 4-5 féle kajszi, cseresznye és meggy kapható. Meg dió és fekete piros, illetve fehér ribiszke. A bogyós gyümölcsöt termő bokrok darabja 50 hrivnyát kóstál, a fák ára 150-200 hrivnya között mozog. Kivételt képez ez alól a kivi és a datolyaszilva, amelyekért 400 hrivnyát kérnek. Sokan nézegetik a csernovci termelők által kínált dísznövényeket: fürtös virágú orgonabokrok ugyanúgy kaphatók, mint törpe-, illetve futórózsák. A mellékelt fényképes árcédulák tanúsága szerint udvarunkon ezek sárga, vörös, illetve bordó színben pompáznak majd. 

Muzsalyban és Benében az út mentén több helyi kertész is kínálja oltványait. Szépen fejlettek és különösen dús gyökérzettel rendelkeznek a Turáncsics Viktor nevelte őszibarackfák. Darabjuk 200-250 hrivnya. Hasonló árban kaphatók a facsemeték Makkosjánosiban a Gránit nevű vállalkozás elárusítóhelyén. 

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek