Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A megszokottnál jóval korábbi időpontban, már február végén, március elején lezajlott megyénkben a méhek tisztuló repülése, s ezzel együtt gyors ütemben indult be az intenzív élet a kaptárakban. Az anyák szorgosan rakják le petéiket, rohamosan nő a fiasítások száma. A virágzó gyümölcsfákról jut elegendő virágpor a kaptárak népének, s a tapasztalt méhészek nem feledkeznek el az ilyenkor aktuális serkentő etetésről sem, hogy az új méhnemzedék kiegyensúlyozott fejlődése biztosított legyen. 

Mindamellett a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a korai kitavaszodás emellett számos kockázattal is jár.
Legfőképpen azzal, hogy jön egy többnapos lehűlés, és a kaptárak népének jelentős része elpusztul – vázolja a lehetőségeket Szűcs Zoltán kaszonyi méhész. – Ugyanis hiába van felhalmozva több keretben is méz a kaptárakban, a méhek ahhoz ilyenkor nem nyúlnak, mivel a génjeikbe kódolt parancsnak megfelelően a fiasítás melegen tartására fordítják összes energiájukat, ezeket a kereteket egy pillanatra sem hagyják el. Csak reménykedni tudunk benne, hogy a keményebb mínuszok elkerülnek bennünket, s tovább zajlik a méhcsaládok gyarapodása. Egyébként a korai tisztuló repülés fontos pozitív hozadéka, hogy így lehetővé válik a rovarjaink körében tavasszal fellépő hasmenés és az ezzel járó különböző betegégek megelőzése. A korai kitavaszodás méhcsaládjaink számára akkor lenne ideális, ha a nappali hőmérséklet 14-18 fok közötti értékek körül mozogna. A jelenlegi helyzetben ez többnyire adott, szorgos rovarjaink virágport és nektárt egyaránt tudnak gyűjteni. 
Az ismerős méhészektől azt is megtudtuk, hogy az enyhe télnek köszönhetően az áttelelés sikeresnek mondható. 

– De milyen lesz a folytatás?

– Köztudott, hogy az elmúlt évtizedekben a kárpátaljai méhészek legfőbb bevételi forrása a Szibériába, illetve az ország keleti részébe eladott műrajokból származott – emlékeztet rá Biró Ferenc izsnyétei méhész. – A teljeskörű háború óta az oroszországi kivitel teljesen megszűnt, és a sok bizonytalansági tényező miatt az Ukrajna keleti részében tevékenykedő méhészek is csupán enyhe érdeklődést mutatnak a műrajok iránt. Ezek értékesítése amúgy májusban lenne esedékes. Tavaly az ismeretségi körömben még mintegy 3500 fiatal méhcsaládot ikerült értékesíteni, ám idén már ennek a mennyiségnek a felével is elégedettek lennénk. Mit mondjak, pang a piac, az Európai Unió országaiba irányuló kivitel szinte teljesen leállt. Mindez tükröződik a méz nagybani felvásárlási árán is. Míg a 2023-as esztendőben egy kiló mézért a nagykereskedők 64-65 hrivnyát fizettek, ma már – továbbra is messze az önköltségi ár alatt – csak 42-44 hrivnyát hajlandók adni érte.

– No és a helyi értékesítés?

– A háború miatt kevesen maradtunk, így településeinken jelentősen visszaesett a mézforgalom. Pedig az árak három éve változatlanok. Egy liter virágméz átlagosan 220-250 hrivnyáért kel el, az akácméz 350-400 hrivnyát kóstál. De mivel nem látni a perspektívát, egyre több idősebb méhészkolléga hagy fel ezzel a tevékenységgel, s a fiatalok közül pedig, érthető módon, csak kevesen választják ezt a szép szakmát.

A méhészeti termékek ára három éve változatlan
A méhészeti termékek ára három éve változatlan

– Lehet-e valamilyen külső segítségre számítani?

– Meglepő módon, igen. Az ENSZ világélelmezési szervezete, a FAO pályázatot írt ki az ukrajnai méhészek megsegítése céljából. A projekt legjelentősebb támogatója Németország. A helyi önkormányzatoknál hivatalosan bejegyzett méhészetek eszközbeszerzésre – például kaptárakra, mézpergetőkre – kérhetnek támogatást. Az érintetteknek Bereg-vidéken a méhészek beregszászi járási szervezeténél kell jelentkezniük. Itt kapnak részletes felvilágosítást és más segítséget. 

– A korai kitavaszodás után milyen folytatásban reménykednek?

– A gyümölcsfák elhúzódó virágzásának köszönhetően még heteken át bőséges méhlegelő áll hasznos rovarjaink rendelkezésére. Bízunk benne, hogy nem fagy el az akácvirág, s a hárs is bőhozamú lesz. Később, a sok helyen fel nem szántott, be nem vetett táblákon növő mezei virágok bőségesen ellátják majd méhcsaládjainkat. De jól tudjuk, az élet csak akkor tér vissza a rendes medrébe, ha elmúlnak a harcok és ránk köszönt a várva várt béke.

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek