Origo


Bár úgy tűnik, messze van tőlünk, a Mars kölcsönhatásban van a Föld mágneses terével, ami a mélytengeri áramlatok furcsa viselkedésében nyilvánul meg. Egyelőre nem látni, milyen hosszú távú következményei lehetnek a folyamatnak.

A Sydney-i és a Sorbonne-i egyetem kutatói a tenger mélyén található üledékrétegek elemzésével figyeltek fel egy 2,4 millió évente ismétlődő anomáliára, amely a mélytengeri áramlatokkal van kapcsolatban, és a Mars gravitációs hatása idéz elő. A folyamat az éghajlatot is befolyásolja, és erősebb napsugárzást, ennek nyomán pedig felmelegedést eredményez - írja az origo.hu.

Egy 2,4 millió évente jelentkező folyamat, amely befolyásolja az éghajlatot

A kutatás során a tudósok a mélytengeri áramlatok erősségét, és ezek éghajlati hatásait akarták felmérni, ehhez pedig az elmúlt fél évszázadban gyűjtött tudományos adatokat akarták felhasználni. Ekkor figyeltek fel a mélytengeri áramlatokat befolyásoló 2,4 millió éves ciklusra, amelyet a Mars és a Föld egymásra gyakorolt hatása idéz elő.

A Naprendszerben lévő bolygók gravitációs mezői hatással vannak egymásra, és ez a rezonanciának nevezett kölcsönhatás megváltoztatja a bolygók excentricitását, vagyis azt, hogy milyen közel van a körhöz a pályájuk”

– magyarázta Dietmar Müller, a Sydney-i Egyetem kutatója, a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány egyik társszerzője.

Hogyan hathat ez a Föld időjárására?

A tanulmány megállapította, hogy a melegebb ciklusok intenzívebb mélytengeri keringéssel járnak, ami óriási örvényeket hoz létre a tenger mélyén. A kiadott sajtóközlemény szerint ez gyakran a tengerfenék eróziójához, valamint nagy mennyiségű üledékfelhalmozódáshoz vezet.

Dutkiewicz elmondta, hogy a 65 millió évet felölelő mélytengeri adatok azt mutatják, hogy a melegebb vizekben a mélytengeri áramlatok erőteljesebbek. Ez megakadályozhatja, hogy az óceán stagnáljon, még akkor is, ha az atlanti meridionális áramlási rendszer (rövidítve AMOC) lelassul vagy esetleg teljesen leáll. A tanulmány kapcsán a szakértők felvetették az AMOC gyengülésének vagy összeomlásának lehetőségét is. Ez egy kulcsfontosságú óceáni áramlási rendszer, amely meleg vizet szállít a trópusokról a magasabb szélességi körökre, ezzel pedig szabályozza Földünk éghajlatát és időjárását.

Ezenkívül az AMOC fontos szerepet játszik a Golf-áramlat működtetésében, amely egy erős, meleg óceáni áramlás, és különösen Európa klímájára van hatással.

A kutatócsoport egyelőre nem tudja megmondani, hogy a most felfedezett ciklusok milyen hatással vannak hosszú távon a mélytengeri áramlásokra és a tengeri élővilágra.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás