Bien.huA lábgomba egy gyakori, kellemetlen probléma, amiről a legtöbben egyáltalán nem is szeretnénk beszélni. De tudtad, hogy valójában bárkinél előfordulhat? Éppen ezért, ha esetleg a jövőben téged is érintene, vagy akár éppen most okoz kényelmetlen napokat, nem árt, ha tudod, mely házi lábgomba elleni szerek azok, amelyek valójában nem hoznak gyógyulást, és persze azt is, hogy mi a megoldás.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna segíthet felszívni a lábon jelen lévő nedvességet, ami köztudottan körömgombát okozhat, és megakadályozhatja a növekedését. Arra viszont sajnos nem alkalmas, hogy elpusztítsa a gombát, így lábgombás fertőzés esetén önmagában nem igazán érdemes gyógyító szerként próbálkoznod vele - írja a bien.hu.

Ecet

Az ecetre nem túlzás igazi házi csodaszerként tekinteni, az almaecet pedig egyenesen sok panaszra jelenthet házi gyógymódot. Egy tanulmány arra is rávilágít, hogy bizonyos gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet, ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy tényleg kijelenthessük, számíthatunk az ecetre lábgomba esetén. Ezért előnyösebb lehet, ha elsőként nem ecettel próbálkozol.

Szájvíz

Ahogy az ecet, úgy a szájvíz esetén sincs tudományos bizonyíték arra, hogy bátran használhatjuk a lábgomba kezelésére. Bár vannak kutatások, amelyek azt sugallják, hogy a klórhexidint tartalmazó szájvizek gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezhetnek, de még ebben sem lehetünk teljesen biztosak.

Mentolos termékek

Vannak, akik azt tanácsolják, hogy mentolos termékekkel, például mentolos géllel érdemes kezelni a lábgombát. Bár némi enyhülést talán hozhat, de magát a fertőzést nem valószínű, hogy kezeli, így szintén nem szerencsés választás.

Fokhagyma

Bár fokhagymával a legtöbben főzni szoktunk, a tudományos kutatások szerint a lábgomba kezelésében is részt vehet. Fontos azonban, hogy a belőle készült kivonatot ajánlott lábgomba kezelésére használni, viszont a tipikus gombaellenes gyógyszerek mellett, vagyis önmagában nem valószínű, hogy elég a használata.

Kígyógyökér kivonat

A Mexikóban népszerű kígyógyökér kivonat ellen leginkább az szól, hogy idehaza nem elterjedt, és kevés az esély arra, hogy be tudod szerezni. De még ha sikerül is, akkor sem biztos, hogy segíteni fog, ugyanis bár különféle bőrbetegségek és sérülések kezelésére alkalmas lehet, a kutatások nem jelentik ki egyértelműen, hogy a lábgombát is megszünteti.

Illóolajok

Van néhány tudományos bizonyíték arra, hogy egyes illóolajoknak gombaellenes tulajdonságaik lehetnek, és használhatóak is már meglévő gombaellenes kezelések mellett. Ezeknek az olajoknak a használata azonban nagyobb eséllyel válthat ki allergiát és irritációt, illetve önmagukban szintén nem jelentenek megoldást a lábgombára.

Ami megoldást jelenthet

Ha jelenleg nincs lábgombád, akkor a legfontosabb az, hogy tudd, mit tehetsz a megelőzésért. Ilyen például az, ha röviden, szárazon és tisztán tartod a körmeidet. Lényeges az is, hogy a lábad száraz legyen, amiben a naponta lecserélt, tiszta pamut zokni lehet az egyik leghatékonyabb segítség. Borzasztóan fontos az is, hogy gondoskodj a megfelelő lábhigiéniáról, ha pedig közös zuhanyzót használsz, mindig viselj egy tiszta papucsot.

Ha a körmeid megvastagodnak, az már intő jel lehet. Ebben az esetben érdemes felkeresned egy megbízható, szakképzett gyógypedikűröst, aki segíthet visszaállítani a körmeid normál állapotát. Ha pedig már jelentkezett a lábgomba, akkor a legbiztosabb, ha egy gombaellenes krémmel kezded meg a kezelését, egyes esetekben pedig szájon át bevehető gyógyszerre is szükség lehet.

Hogy nálad pontosan milyen kezelés lehet a leghatékonyabb, arról pedig a legbiztosabb, ha megkérdezel egy bőrgyógyászt, hiszen ő láthatja igazán jól, hogy mi segíthet az adott lábgomba megszüntetésében. Amellett pedig, amit tanácsol, mindenképpen ügyelj arra is, hogy a lábad jól szellőzzön, viselj kényelmes cipőt és a fertőzött körmeidet soha ne vágd ugyanazzal az ollóval vagy csipesszel, mint az egészségeseket. Ha mindezeket a dolgokat figyelembe veszed, szinte biztos, hogy a lábgomba hamarosan már csak egy rossz emlék lesz.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás