HáziPatika.com

Megosztás


A túlzott mértékű vagy krónikus stressz károsíthatja az egészségedet, ám ha kicsit odafigyelsz a táplálkozásodra, csökkentheted a kockázatot.

Bár lehetetlen minden stresszforrást elkerülni, a negatív stressz minimalizálása hozzájárulhat a mentális és fizikai egészséged javításához. A hangulat javításában, valamint a stressz, a szorongás és a depressziós tünetek csökkentésében bizonyos élelmiszerek is segíthetnek - írja a Házipatika.com.

1. A zsíros halak, mint a lazac, a tonhal, a pisztráng vagy a szardínia stresszoldó vegyületeket is tartalmaz. Ilyen például az omega-3 zsírsav, az L-triptofán, az L-tirozin vagy a D-vitamin.

2. Bab és lencse: a hüvelyesekben gazdag étrend számos egészségügyi előnnyel jár a szívbetegségek kockázatának csökkentésétől a jobb hangulatig. Több, a hangulatszabályozásban és a stresszre adott válaszban szerepet játszó tápanyagot tartalmaznak ugyanis: L-triptofánt és magnéziumot.

3. A bogyós gyümölcsök gazdagok antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekben, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek részt vesznek a kognitív funkciókban, a hangulatszabályozásban és a stresszre adott válaszban.

4. A matcha tea tele van hangulatjavító és stresszszabályozó vegyületekkel. A matcha fogyasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár, beleértve a kognitív egészséget és a hangulat javulását.

5. Alma, körte, banán és citrusfélék: a bennük található nagy mennyiségű ásványi anyag és vitamin miatt kaptak helyet a felsorolásban.

6. Leveles és keresztesvirágú zöldségek: a mángold, a spenót, a karfiol, a kelbimbó és a brokkoli magas C-vitamin, karotinoid és magnézium tartalmuk miatt segítenek a stressz leküzdésében. A magnézium ugyanis alapvető szerepet játszik a szervezet stresszre adott válaszában. 

7. A kendermag is kiváló magnéziumforrás: három evőkanálnyi kendermag a napi magnéziumszükséglet 50 százalékát fedezi, és más, a stresszre adott válaszban szerepet játszó alapvető tápanyagokat is biztosít, például cinket.

8. A kakaóbab és a kakaópor is segíthet a stressz enyhítésében és a hangulat javításában. Tanulmányok eredményei arra utalnak, hogy a kakaótermékek fogyasztása rövid távon javíthatja a hangulatot, illetve csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit, különösen a nők esetében. Egy-egy kis kocka jobb minőségű étcsokoládé tehát nem árthat, sőt.

9. Avokádó: szintén magnéziumban és rostban gazdag táplálék. A magnéziumot már említettük, a rostok emellett segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben, ami szintén jó hatással van a stressz-szintre.

10. Savanyú káposzta, kefír és más erjesztett élelmiszerek: ezek leginkább a bélrendszer egészségét segítik elő, de pozitívan befolyásolhatják a hangulatot és a stressz-szintet is. Az egészséges bélbaktérium-flórát támogató élelmiszerek választása ugyanis segíthet javítani a mentális jólétet is.

Ezeket pedig inkább kerüld

Míg bizonyos ételeket összefüggésbe hoztak a hangulat javulásával és a stressz csökkenésével, másoknak éppen ellenkező hatásuk lehet, vagyis túl gyakori fogyasztásuk fokozhatja a stresszt és a szorongást. Ilyen a koffein, az alkohol, a mesterséges édesítőszerek, illetve a magas hozzáadott cukortartalmú ételek.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek