Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A Nagybégányi kistérségben a nem egészen fél éve felálló Családorvosi Központ élére egy fiatal és energikus doktornőt, Pocsai Vivient nevezték ki vezető főorvosnak. Az eddigi tapasztalatairól kérdeztük.

Egészen 2023 októberéig a Beregszászi Családorvosi Központhoz tartoztak azok a települések is, amelyek a 2020-as decentralizáció következtében a nagybégányi körzethez kerültek, de akkorra nyilvánvalóvá vált, hogy önálló központot kell létrehoznunk, és immáron a kistérségnek is önálló alapellátási központja lett.

- Mit jelent(ett) ez a gyakorlatban?

- A Nagybégányi kistérséghez Nagybégány mellett Kisbégány, Déda, Gut, Macsola, Asztély és Hunyadi települések tartoznak, amelynek az összlakossága körülbelül 7500 fő. A legnagyobb gondot talán az jelentette, és jelenti még ma is, hogy az ezeken a településeken dolgozó családorvosoknak újra kellett kötni a páciensekkel azokat a szerződéseket, amelyek korábban még a Beregszászi Központhoz szóltak, mivel az Ukrán Nemzeti Egészségügyi Szolgálat csak így tudta a számunkra biztosítani a működési licencet. Nagyon jól tudjuk, hogy a háború két évvel ezelőtti kitörése óta a lakosainknak legkevesebb a 25-30 százaléka életvitelszerűen külföldön tartózkodik, így velük nem is tudtuk megkötni a szerződéseket. Ennek ellenére, február végére a pácienseink száma megközelíti a 6 ezer főt, amit – figyelembe véve az ismert körülményeket – nagyon jó eredménynek tartok.

- A kistérség ellátását biztosító négy családorvos közül Ön a legfiatalabb, mégis Önre jutott az a szerep, hogy a központ főorvosa legyen. Ez nyilván azt is jelenti, hogy nemcsak a szakmai felkészültségében, de vezetői képességeiben is megbíznak…

- Bevallom, engem is váratlanul ért a felkérés, amikor a kistérségünk polgármestere, Nagy Anna felkínálta ezt a lehetőséget, hiszen egy éve még gyesen voltam. A kisfiam kétéves, és ugyan még maradhattam volna ebben a szerepkörben, de hiányzott a munka, az emberekkel, kollégákkal való mindennapi találkozások lehetősége, így múlt év nyarától visszatértem a Nagybégányi Családorvosi Központba. Amikor pedig felállt a kistérség önálló központja, jött a mostani felkérés, ami azért nem kevés felelősséggel jár. Szerencsére a kollégáim, és a falvakban dolgozó családorvosaink is tapasztalt szakemberek, akikre bármikor, bármiben számíthatok. Mindnyájan abban bízunk, hogy a Jóisten segítségével eljöhet végre a béke, és akkor a szétszakított családjaink is újra itthon találhatnak majd igazi otthonra.

- Ennél jobb végszó nem is lehetett volna, így legyen!

(jakab)


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek