Femina

Megosztás


A normális menstruációs ciklus hossza tankönyv szerint 21-35 napig tart. Ideális esetben 28 naponként jelentkezik a vérzés. Tizenévesen még jellemző a rendszertelen ciklus, időbe telik, amíg beáll a megfelelő hormontermelés. Ugyanígy a változókor felé közeledve, negyvenéves kor körül sok nő tapasztalja, hogy ciklusa nehezen kiszámítható, illetve sokan panaszolják, hogy a megszokottnál sűrűbben érkezik a menstruációjuk. Mi áll ennek a jelenségnek a hátterében?

Gyakoribb menstruáció 40 felett

A változókor felé közeledbe a menstruációs rendellenességek nem vetnek fel akkora aggodalmat, mint egy nő húszas-harmincas éveiben. A ritkábban vagy sűrűbben jelentkező menstruáció, esetleg a megszokottnál gyengébb vagy erősebb vérzés nem feltétlenül jelez bajt - írja a femina.hu.

A szervezet gyorsabb fokozatra kapcsol

Minden újszülött kislány egy-kétmillió petesejttel születik, ebből a húszas éveire általában 200 ezer, a harmincas évekre már csak körülbelül 100 ezer marad. A 40. életév táján egy átlagos nő nagyjából 2000 petesejttel rendelkezik.

A petesejtcsökkenés következtében az agy több tüszőérést segítő hormont (Folliculus stimuláló hormon - FSH) termel, mely miatt az ovuláció előbb következik be, a ciklus pedig lerövidül. Ezért bár a rövidebb menstruációs ciklus egy huszonéves nő esetében valamilyen kóros jelenségre utal, a változókor felé haladva normálisnak tekinthető.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a szervezet érzi a klimax közeledtét, ezért gyorsabb fokozatra kapcsol: a ciklusok lerövidülnek, a peteérés sűrűbbé válik, így megnő az esélye a termékeny időszak vége előtti újabb teherbe esésnek. Mindez pedig gyakoribb menstruációval jár együtt. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a 21 napnál sűrűbben jelentkező vérzés már arra utal, hogy nincs ovuláció. Ilyenkor tanácsos orvoshoz fordulni. Ugyanígy a több mint hét napig tartó vagy túlságosan erős menstruációval, a szexuális együttlétet követő vérzéssel is mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat.

Életmódváltás 40 felett

Sokan bíznak a gyógynövények erejében, kevesebben teszik le a voksukat a hormonkezelésre, ösztrogénpótlásra. Amivel azonban mindenki segíthetne önmagának abban, hogy a menstruációs ciklus kiegyensúlyozottabb legyen, és a változókori egyéb panaszok - hőhullámok, hangulatingadozások - enyhüljenek, az a stresszmentesebb életmód, a rendszeres testmozgás, valamint a kiegyensúlyozottabb táplálkozás.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás