Kárpátinfo.net


Megosztás


Ukrajna három sürgős lépést vár az Európai Uniótól a lőszerszállítás növelése érdekében.

Ezt Dmitro Kuleba külügyminiszter jelentette ki Kijevben Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel tartott közös sajtótájékoztatóján - közölte a Korrespondent.net.

"Először is arra kérjük az uniós kormányokat, hogy kössenek hosszú távú szerződéseket a védelmi vállalatokkal, segítsék őket termelési kapacitásuk növelésében"

 - mondta.

A második lépés Kuleba szerint 

az európai védelmi vállalatok egymás közötti együttműködésének szabályozási akadályainak felszámolása.

"Mind az európai, mind az ukrán vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy ne legyenek adminisztratív és jogi akadályai a köztük lévő interakciónak és a termelés növelésének" 

- mondta a miniszter.

Kuleba megismételte Borrell javaslatát arról, hogy ösztönözni kell az európai vállalatokkal és harmadik országokkal folytatott tárgyalásokat az ezekből az országokból Ukrajnába irányuló lőszerszállításokra vonatkozó meglévő szerződések átalakításáról és átirányításáról.

Egy másik intézkedés ugyanebbe a kategóriába tartozik. Növelni kell a harmadik országokból származó lőszerimportot - mondta a külügyminiszter.

Ha átfogóan cselekszünk, akkor a tüzérségi lövedékek számának növekedése a fronton kézzelfogható lesz 

- mondta a külügyminiszter.

 

Lőszerek az EU-ból

Az Európai Unió az év végéig 1 millió 155 ezer lőszert biztosít Ukrajnának - jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.  "Védelmi ipari komplexumunk növeli termelését. Ez az év eleje óta 40 százalékkal nőtt. Biztos vagyok abban, hogy az év végére az adományként Ukrajnának szállított lőszerek mennyisége meghaladja majd az 1 millió 155 ezret" - fogalmazott Borrell. Elmondta azt is, hogy 2022 januárja óta az EU több mint 88 milliárd eurós támogatást nyújtott Ukrajnának.

Korábban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) éves konferenciáján közölte, hogy kihívást jelent az Európai Unió azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe".


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek