HáziPatika.comTudtad, hogy az almamagok amigdalint tartalmaznak, amely a szervezetben mérgező cianiddá alakul? Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy vajon mennyire vagy veszélyben, ha véletlenül lenyelted, esetleg előtte szét is rágtad az alma magjait. Mutatjuk.

Az almamag mérgező, ennek ellenére nem veszélyes – hívta fel a figyelmet közelmúltbeli Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Mint írták, bár az almamagban amigdalin található, amely a szervezetben mérgező cianiddá alakul, ez csak akkor szabadul fel, ha szétrágjuk a magot – máskülönben emésztetlenül kiürül a szervezetből - írja a Házipatika.com.

Akkor sincs nagy baj, ha szétrágjuk a magot

A német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írták, hidrogén-cianid fogyasztása esetén fennáll a súlyos mérgezés veszélye. A problémára görcsök, hányás és légzési nehézségek hívják fel a figyelmet, súlyos esetben pedig akár halálos kimenetelű légzésbénulással is végződhet a történet.

Néhány almamag szétrágásával azonban csak nagyon kis mennyiségű amigdalin kerül a szervezetbe, amely nem elegendő a cián-hidrogén-mérgezés kialakulásához. Egyes számítások szerint a kritikus dózishoz körülbelül 150 almamagot kellene szétrágva elfogyasztani, vagy 10-40 liternyi almalevet kellene meginni.

Az alma bámulatos hatásai

Az alma egyébként sokak kedvenc gyümölcse. Többféle színű és ízű fajta elérhető belőle, a kulináris élmény mellett azonban számos egészségi előnnyel is járhat a fogyasztása. Bővelkedik például vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, rostokban, folyadékban és antioxidánsokban. Mindezek miatt pedig jótékony hatással van egyebek mellett a szívre, az emésztőrendszerre, az agyra, a vércukorszintre, a testsúlyra.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek