MTI

Megosztás


Ukrajnába látogatott Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki kedden az ukrán belügyminiszterrel közösen megtekintette, hogyan oktatják európai uniós kiképzők az ukrán rendvédelmi szervek tagjait az orosz ellenőrzés alól felszabadított területeken elvégzendő speciális feladatokra.

"A mai napon lehetőségünk volt megnézni, hogyan gyakorlatozik az ukrán rendfenntartókból álló szakosított csapat, amelynek az a feladata, hogy stabilizálja a helyzetet az orosz megszállás alól felszabadított területeken" - mondta Borell újságíróknak az ukrán belügyi akadémia egyik Kijev környéki gyakorlóterepén. Kiemelte, hogy jelenleg 150 leendő kiképző felkészítése zajlik, akik a jövőben hasonló oktatást fognak tartani az ukrán biztonsági és védelmi erők tagjainak. A kiképzéseken az ukrán országos rendőrség és a belügyminisztérium alá tartozó nemzeti gárda tagjai vesznek részt, oktatóik pedig az Európai Unió több szervéből érkeztek.

"Az az elképzelés, hogy az ukrán biztonsági és védelmi erők tagjait felkészítsék a felszabadított területekre történő belépésre, a rend és az ellenőrzés helyreállítására, valamint a polgári lakosság segítésére" - magyarázta az európai biztos. "Nagyon büszke vagyok erre az együttműködésre. Az Európai Unió változatlanul támogatja Ukrajnát ezen a szinten is, hiszen egy megszállt terület felszabadítása után rendkívül nehéz körülmények között kell helyreállítani a jogállamiságot, újraindítani a kormányzati szervek működését és támogatni a lakosságot" - fogalmazott az EU-biztos.

Borrell megemlítette, hogy ez a negyedik látogatása Ukrajnában az ország ellen csaknem két éve tartó orosz invázió kezdete óta.

Ihor Klimenko belügyminiszter úgyszintén fontosnak nevezte, hogy az akadémián más országok rendőrségének és csendőrségének tagjai felkészítsék az ukrán oktatókat. A tárcavezető kitért arra, hogy az ukrán hadsereg mintegy kétezer települést vett eddig vissza, s a háború előtt 930 ezren éltek ezeken a területeken. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezek az emberek a helyreállítás után visszatérjenek otthonaikba" - ígérte a miniszter.

Klimenko elmondta, hogy az oktatók képzése számos területen zajlik. Ezek között sorolta az aknamentesítést, a járőrözést, bűncselekmények esetén a megfelelő reagálást, az evakuálást és az elsősegélynyújtást, valamint az igazságügyi szakértők és nyomozók munkáját a holttestek exhumálása során. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI