Kárpátinfo.net


Megosztás


A 400-500 ezer hadköteles mozgósítása, valamint a haditechnikai eszközök beszerzésének és korszerűsítésének többletigénye mintegy 700 milliárd hrivnyába kerülhet Ukrajnának. 

Ezt Rokszolana Pidlasza, a költségvetési bizottság vezetője jelentette ki a Gazdasági Stratégiai Központ podcastjában - közölte az UNIAN hírportál.

Becslése szerint 322 milliárd hrivnyát kellene elkülöníteni a mozgósítottak kiképzésére, kifizetésekre és ruházkodásra, további 400 milliárd hrivnyát pedig a katonai felszerelések vásárlására és korszerűsítésére.
 

Ez a teljes állami költségvetési kiadás 22,5%-át, illetve a védelmi kiadások 41%-át teszi ki.

"A nemzetközi partnerektől származó pénzeket nem lehet a hadsereg szükségleteire költeni. Ezért csak hazai forrásokról beszélünk"

 - mondta Pidlasza.

Elmondása szerint a pénz előteremtésére többféle lehetőség is szóba kerül - a progresszív személyi jövedelemadó-kulcs (azaz a jövedelem nagyságától függő jövedelemadó-emelés) és a luxusadó visszaállításától kezdve a helyi költségvetésekből történő további forráselvonásokig.

Hozzátette, hogy a saját bevételek 40%-os növelése néhány hónap alatt nehéz feladat, és "ezek a beszélgetések arról, hogy honnan szerezzenek többletpénzt a költségvetésbe, pontosan ebből a szükségletből fakadnak".

Mozgósítás Ukrajnában - részletek

Ukrajna további 500 000 ember mozgósítását fontolgatja. Ezt a számot a hadsereg főparancsnokságán említették - állította az elnök. Januárban Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy még nem látott elég világos részleteket ahhoz, hogy félmillió ember mozgósításáról beszéljen.

Ha elfogadják a mozgósításról szóló törvénytervezet új változatát, az ukránoknak 60 napjuk lesz arra, hogy egy elektronikus kabinetbe beírják adataikat. Ezt Ilarion Pavljuk, az ukrán védelmi minisztérium sajtó- és tájékoztatási osztályának vezetője jelentette be.

Az ukrajnai mozgósításról szóló új kormányzati törvénytervezetnek van egy hibája - nem rendelkezik katonáink rotációjáról. Olekszandr Zavitnyevics, a Legfelsőbb Tanács nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának elnöke elmondta, hogy "törvényi szinten legalább valamilyen rendelkezést kell hozni a rotációról és annak időtartamáról".


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek