MTI

Megosztás


Az ukrán erők csütörtökön három orosz Szu-34-es nagyhatótávolságú nehéz vadászbombázó repülőgépet lőttek le Ukrajna légterében – közölte Mikola Olescsuk altábornagy, a légierő parancsnoka a Telegramon.

Az Ukrajinszka Pravda idézte a parancsnokot, aki kifejtette, hogy mindhárom gépet a keleti országrészben lőtték le, a kettőt közülük Donyeck megyében, Avgyijivka és Mariupol térségében. Az ukrán erők ebben a hónapban már 13 orosz repülőgépet semmisítettek meg a levegőben.

Az ukrán határőrszolgálat a Telegramon arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai harkivi régióban felszámoltak két Murom-P típusú orosz távoli vizuális megfigyelő komplexumot, A déli védelmi erők parancsnoksága pedig arról adott hírt, hogy egy Murom-M típusú orosz videó megfigyelő rendszert semmisítettek meg a déli Herszon megyében. Ezen felül az ukrán katonák eltaláltak egy ellenséges lőszerraktárt, és megöltek 54 orosz katonát a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán erők rakéta-sorozatvetővel csapást mértek a donyecki régióba, Olenyivka faluban tartózkodó orosz csapatra, az előzetes adatok szerint 19 orosz katona halt meg, köztük egy katonai egység parancsnokhelyettese, és 12 sebesült meg, beleértve az egység parancsnokát. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 413 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett két orosz repülőgépet, 23 harckocsit, 41 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, továbbá 15 drónt.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója arról számolt be a Telegramon, hogy újabb öt ukrán gyermeket – két lányt és három fiút – sikerült kihozniuk Ukrajna ideiglenesen megszállt területeiről. Az egyik gyermek árva. Életkoruk 4 és 16 év között van. A kormányzó kiemelte, hogy az év eleje óta már 25 gyermeket sikerült hazavinniük a régió megszállt részéből.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán erők főparancsnoka látogatást tett Donyeck megyében, az Avgyijivkánál és Kurahove településnől szolgáló ukrán alakulatoknál. Az általa felkeresett térségekben heves harcok folynak. A főparancsnok Facebook-oldalán azt írta, hogy az orosz erők a frontvonal több részén folytatják az aktív támadó hadműveleteket. Kijelentette, hogy különösen feszült a helyzet Avgyijivka és Zaporizzsja irányában, ahol az orosz rohamegységek megpróbálják áttörni az ukrán csapatok védállásait, és elfoglalni több települést a donyecki régióban. A térségben lévő harcterület meglátogatása után méltatta az ukrán katonákat, amiért kiszorították az oroszokat Orlivka környékéről, és elmondta, hogy további lőszert rendelt számukra. Szavai szerint a tartalékokat elsősorban az Avgyijivkánál harcolóknak kell kiosztani.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész egy csütörtöki kijevi konferencián – amelyen részt vett a lengyel, a litván és a román legfőbb ügyész mellett az EU igazságügyi részlegének, az Eurojustnak az elnöke is – közölte, hogy Ukrajna 511 háborús bűnökkel gyanúsított személyt azonosított Oroszország 2022 februárjában indított inváziója óta, és már 81 elmarasztaló ítéletet hoztak az ukrán bíróságok.

Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének vezetője a CBC kanadai közmédiának adott nyilatkozatában kijelentette: nem hiszi, hogy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij között kialakult személyes nézeteltérések miatt menesztették Zaluzsnijt az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztjáról. „Nem valószínű, hogy személyes nézeteltérések lettek volna közöttük, mivel egyikük a másik közvetlen alárendeltje volt” – mutatott rá a katonai hírszerzés főnöke. Hozzátette, hogy szerinte Zelenszkij jól döntött Zaluzsnij leváltásakor.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI