Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Az elmúlt 2023-as év a zöldséghajtató fóliás termesztők és a szabadföldi zöldségtermesztők számára sikeresnek volt mondható – állítja Barkaszi Ferenc falugazdász, okleveles agrármérnök. – Már az év elején szinte rekordot döntött a korai hajtatott uborka, a fóliás szamóca és a hajtatott hónapos retek ára. Aztán a paradicsom, a paprika és a fóliás újburgonya is nagyon jól teljesített. Jellemző módon a fóliás paradicsomot júliusban magasabb áron lehetett értékesíteni, mint júniusban, ami a nyár közepére kialakuló hiánnyal magyarázható. 

A 2023-a esztendő után idén is slágernövény lehet a dinnye
A 2023-a esztendő után idén is slágernövény lehet a dinnye

– A csemegekukoricát 5-6 évvel ezelőtt slágernövénynek kiáltották ki, s azóta is tartja előkelő helyét.

 Az elmúlt évben hosszú ideig kiugróan magas volt a korai csemegekukorica ára is, ami 20-25 hr./db szintről indult és sokáig nem csökkent 10 hr. alá. Majd augusztusban tetőzött a piac és egy időre szinte eladhatatlan mennyiségű csemegekukorica árasztotta el a piacot. Végeredményben a termelők tisztességes haszonnal zárták a mögöttünk hagyott idényt.

– A tavalyi esztendő favoritja mindenképpen a görögdinnye.

– Kétségtelen, a 2022-es évhez hasonlóan tavaly is nagy kereslet mutatkozott a görögdinnye iránt, melyet a mögöttünk hagyott szezonban már több mint 500 hektáron termesztettek a vidékünkön. A nagyszőlősi nagybani piac augusztusban valósággal zöldellt a sok görögdinnyétől. A júliusi 15-20 hrivnyás árról le is esett az ára 8-10 hrivnyára, de a jó termésnek köszönhetően még így is nagyon szép hasznot hozott a vállalkozó kedvű dinnyés gazdáknak. A káposztafélék és a burgonya ára egészen decemberig a mérsékelt sávban mozgott, de aztán karácsony előtt ez megduplázódott, sőt januárra még tovább emelkedett. Valószínűleg kifogyóban vannak a belső ukrajnai raktárkészletek, ezért hiány alakult ki, ami jelentős drágulást hozott. Remélhetően a következő hetekben stabilizálódik a helyzet.

– A fóliás zöldségtermesztés immáron bő két évtizede a kárpátaljai agrárium legjövedelmezőbb ága…

– Az elmúlt két évben tapasztalható további kereslet és árnövekedés meghozta sokak vállalkozói kedvét a zöldségfélék termesztéséhez. Jelentősen megnövekedett a hajtató létesítmények száma, intenzíven bővül a fűtött uborka és a hajtatott paradicsom termőterülete, de ez idő tájt a legnagyobb slágernövény Kárpátalján mégis egyértelműen a görögdinnye. Az eddig eladott vetőmagmennyiségek alapján az idei évben a görögdinnye termőterülete átlépheti az 1000 hektárt is. Sajnos az egyre szaporodó blokkposztok miatt várhatóan egyre kevesebb belső ukrajnai felvásárlóra számíthatunk, ami a megnövekedő kínálattal együtt várhatóan jelentős kereslet- és eladási árcsökkenést vetít előre. A gyümölcsfélék terén egyedül a csemegeszőlő és a szamóca mutat a zöldségekhez hasonló kereslet- és árnövekedést. Egyre többen próbálják fólia sátor alatt termeszteni ezt a két kultúrát, ami egy hónap koraiságot is eredményezhet a szabadföldi konkurensekhez képest, ezen kívül az esős idő sem zavarja a betakarítást és nem rontja a minőséget.

– Miben reménykedhetnek a szántóföldi növénytermesztők?

– A zöldségtermesztőkkel ellentétben a szántóföldi növénytermesztők az utóbbi két évben a fennmaradásért küzdenek. Nem elég baj, hogy a háború miatt megduplázódtak az üzemanyag-, vegyszer- és műtrágya árak, de ráadásul, nincs reális felvásárló a drágán megtermelt terményekre. Mivel a legtöbben nem rendelkeznek elegendő raktárkapacitással és tőketartalékkal, ezért kénytelenek odaadni a terményeiket jóval az önköltségi ár alatt. Ha még ez sem volna elég baj, hát az állam még további földalapú adóterheket rakott a gazdákra. Ez, sajnos, egyértelműen a termőföldek kisajátításán ügyködő agrárholdingok és nagytőkések malmára hajtja a vizet. Ha ez így megy tovább, akkor néhány év alatt földönfutókká válnak a kisgazdák a saját földjükön. Ezen csak egy jól átgondolt állami támogatási program tudna változtatni, de a jelenlegi helyzetben sajnos, ez teljességgel reménytelen.

– Köszönöm a beszélgetést.

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek