Bien.hu

Megosztás


A hazai felmérésekből tudjuk, hogy a hazánkban élők igen nagy arányban D-vitamin hiányban szenvednek már a tél elején is, nemhogy a végén.

Miért tölt be olyan fontos szerepet a D-vitamin az életünkben?

A D-vitamin valami egészen elképesztően összetett szerepet tölt be a testünkben. Kulcsfontosságú ahhoz, hogy a csontjaink egészségesek legyenek, hogy kiegyensúlyozottá váljon a vércukorszintünk, de a szív-és érrendszer megfelelő működésének tekintetében is elengedhetetlen - írja a bien.hu.

Emellett ma már tudjuk, hogy a D-vitamin a mentális jólétünkben, a bél- és immunrendszerünk működésében is szerepet játszik, valamint a hormonális egészségünk szempontjából is nélkülözhetetlen.

Ennek tükrében pedig nagyon fájó tény, hogy hazánkban rendkívül alacsony azoknak a száma, akik elegendő D-vitaminhoz jutnak nem csak a hideg hónapokban, hanem nyáron is. Mivel egyre több az ülőmunkát végzők száma, miközben a szabadban jóval kevesebbet tartózkodunk, sokaknak nyáron is szükséges lenne a D-vitamin pótlása. Ősszel és télen viszont alapvető, hogy eleget tegyünk a pótlás követelményének. 

Tényleg hatással van a termékenységünkre?

Igen, ráadásul a kutatások szerint rendkívül sokoldalúan. A D-vitamin alapvetően fontos a megtermékenyüléshez, a rendszeres menstruációhoz, valamint az egészséges várandósság kihordásához. Sőt, kiderült, hogy hatást gyakorol arra, milyen tünetekkel jelentkezik a menopauza, vagy mennyire kiegyensúlyozott a szexuális életünk. Ennek oka az, hogy a D-vitamin valójában egy hormon, ezért kifejti a hatását a hangulatunkra, a növekedésünkre, fejlődésünkre, de még arra is, hogyan reagálunk a stresszre. Meghatározó a teljes hormonháztartásunk szempontjából, ideértve a pajzsmirigyet, az anyagcserét és persze a szaporító szerveket is.

A kutatók megállapították, hogy a D-vitaminpótlás javítja a tesztoszteronszintet a férfiaknál, és kiegyensúlyozottabb ösztrogén- valamint progeszteronszintet eredményez a menstruáló nőknél. 

További tanulmányok szerint a D-vitaminhiány hátrányos befolyásolja a magzat fejlődését és veszélyeztetheti a terhességet is. Sőt, az egyébként egészséges nők nehezebben esnek teherbe, ha hiányt szenvednek D-vitaminból. Közvetlen összefüggést találtak: eszerint az optimális D-vitaminszinttel rendelkező nők 3,4-szer nagyobb eséllyel lettek várandósak, mint azok, akik nem érték el az ideális mértéket.

Azonban nem csak a nőknél találtak ilyen eredményeket! A World Journal of Men’s Health áttekintéséből kiderül, hogy a D-vitamin a spermiumok mozgékonyságát is képes javítani. 

A szexuális életünket is javítja

Feldobnád a szexuális életedet? Ehhez alighanem többre lesz szükséged, mint a D-vitamin pótlására. Azért jó, ha tudod, erről a hormonról megállapították, hogy hozzájárul a kiegyensúlyozott hálószobai élethez. Többek között azzal, hogy jobb merevedési funkciót, erősebb orgazmus-készséget és jelentősebb szexuális vágyat eredményez (talán ezekből adódóan), javítja a szexuális elégedettséget. Ez azért nem olyan rossz, igaz?

A D-vitamin nagyon hasznos akkor is, ha éppen a változókor küszöbén állsz. A pótlás támogatja a hüvely pH-egyensúlyát, ezáltal hozzájárul a hüvelyszárazság leküzdéséhez, komfortosabbá teszi a mindennapokat és a szexuális életet egyaránt. Nem utolsó szempont, hogy a késői felnőttkorban – különösen a nőknél – jelentkező csontritkulást is értelemszerűen segít megelőzni, hiszen a D-vitamin alapvető fontosságú a kalcium csontokba történő beépüléséhez.

A D-vitamin számos hormonális és létfontosságú folyamatban szerepet játszik, az egészséges szint elérése, megtartása igazán széles körű előnyökkel jár számunkra.

Sajnos a napon tartózkodás a hideg hónapokban egész biztosan nem elegendő. A napi ajánlott, minimum 20 perc ugyanis teljes testfelületre értendő. Ehhez képes, amikor kimozdulunk ősszel, télen, jellemző módon csak az arcunkat, legfeljebb a kezeinket érik a sugarak, és sokszor ezeken is fényvédőt használunk, vagy részben eltakarjuk őket, pl. egy méretes napszemüveggel. A pótlás szükséges és erősen javasolt, amit persze mindentől függetlenül érdemes kiegészíteni a friss levegőn való tartózkodással. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás