Bien.hu

Megosztás


Az egyik hónapban szinte észre sem veszed, hogy megjött, a következőnél viszont már egy héttel előtte szenvedsz a pattanásoktól, a hisztirohamoktól, a falási kényszertől, és közben úgy görcsölsz, hogy azt alig lehet kibírni? Ha tudatosan odafigyelsz, milyen tápanyagokat juttatsz a szervezetedbe a menstruációd előtt, és mik teszik elviselhetetlenebbé a piros betűs napokat, sokat javíthatsz a közérzeteden. Most eláruljuk, mi az, amit jobb, ha elkerülsz menzesz alatt és az azt megelőző napokban is!

Magnéziumhiány

A PMS (premenstruációs szindróma) tünetei akkor jelentkeznek erősebben, ha a szervezetedben nincs elegendő magnézium és B-vitamin. Ilyenkor sokan egyébként is hisztisebbek az átlagosnál, de ha még az idegeidet támogató tápanyagok is hiányoznak, ez hatványozottan jelentkezik - írja a bien.hu.

Ügyelj arra, hogy a menstruációd előtt egy héttel sok-sok magnéziumban gazdag ételt fogyassz (spenót, tökmag, avokádó, lazac, banán), de akár étrend-kiegészítő formájában is bejuttathatod a szervezetedbe.

Ha a PMS tüneteit lecsökkented, maga a menzesz is elviselhetőbb lesz. (Ha pedig már ennyire tudatos vagy, azt is megteheted, hogy a vérzés idején a vasbevitelre is koncentrálsz – ezzel elkerülheted a fáradtságot, erőtlenséget.)

Stressz

Ha stresszes időszakot élsz át, az alapvetően megbolygathatja a ciklusodat, sőt, durvább esetben akár ki is maradhat a menzeszed. De ha meg is jön, előfordulhat, hogy sokkal erősebben görcsölsz, mint egyébként, sokkal jobban felpuffadsz (ez a menstruációd nélkül is megtörténhet a stressz hatására), és még fejfájás is jelentkezik.

Természetesen a stresszforrásokat kiiktatni szinte lehetetlen, de ha elvégzel pár jógagyakorlatot reggelente, máris sokat tettél magadért.

Naponta többször is lazíts 1-2 percre, vegyél mély lélegzeteket, és szellőztesd ki a fejed. Az esténként elfogyasztott citromfű tea pedig nem csak a kikapcsolódást, de az alvást is segíti!

Folyadékhiány

Ha kevés vizet fogyasztasz, az fejfájáshoz, rossz anyagcseréhez és bőrszárazsághoz vezethet, de még a koncentrációdat is csökkenti.

A piros betűs napokon kifejezetten oda kell figyelned arra, hogy megfelelő mennyiségű szénsavmentes ásványvizet fogyassz. Hidd el, remek hatással lesz a közérzetedre.

Energikusabbá és kiegyensúlyozottabbá varázsol, ez pedig nagyon fontos ebben a pár napban.

A káros szenvedélyek

Több felmérés is bebizonyította már, hogy azok a nők, akik dohányoznak, sokkal rosszabbul élik meg a PMS-t és a menstruációt is, mint nemdohányzó társaik. A cigizés a hormonháztartásra is hatással van, így aki már fiatal kora óta füstöl, annak rövidebb és abnormálisabb ciklusa van bizonyos esetekben. Jó hír viszont, hogy a leszokás hatása gyorsan érezhető.

De nem csak a dohány, hanem az alkohol is ront a helyzeten! Ha rendszeresen bulizol és iszol, az összekuszálja a ciklusodat, és olyan tünetek jelentkezhetnek, amik korábban nem. Így, ha például korábban alig jöttek ki pattanások a menzeszt megelőző napokban, most számíthatsz rá, de ugyanez igaz a görcsökre és puffadásra is.

Az esti munka

Egy felmérésből kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik hajlamosak esténként, vagy akár éjszakába nyúlóan dolgozni, 33%-kal nagyobb az esélyük a menstruációval kapcsolatos problémák kialakulására. Tehát minél rendszertelenebbül élsz, annál elviselhetetlenebb lesz a ciklusod.

Ez azért van, mert ha megzavarod a tested cirkadián ritmusát – azaz a biológiai órádat –, az a szervezetedben rengeteg mindenre hatással lesz; nem csak a menstruációd, de az egészségi állapotod is romlik tőle.

Tudjuk, hogy nehéz, de próbálj meg rendszert vinni a mindennapjaidba!


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás