Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A napokban a 180 évvel ezelőtt vidékünkön született Munkácsy Mihályra, a magyar nemzet legismertebb festőművészére emlékeznek világszerte. Aki úgy volt európai, hogy megmaradt kereszténynek és magyarnak, aki kivételes tehetséget kapott a Teremtőtől, amihez kitartás, alkotói fegyelem és kemény fizikai, szellemi munka társult. Szülővárosában, Munkácson, a festőművész nevét viselő Magyar Házban február 22-én emlékeztek a festőóriásra. 

Munkácsy Mihályra emlékeztek szülővárosában
Munkácsy Mihályra emlékeztek szülővárosában

A megjelenteket Tarpai József, az intézmény igazgatója köszöntötte, aki kiemelte: nem véletlenül viseli a Latorca-parti város magyar kulturális intézménye Munkácsy Mihály nevét, hiszen ő a legismertebb Munkácson született magyar, aki Lieb Mihály Leóként látta meg a napvilágot, ám később szülővárosa iránti tiszteletből felvette a Munkácsy Mihály nevet. „Nagyon büszkék vagyunk rá, s próbálunk hétről hétre tartalmas programokat szervezni a róla elnevezett kulturális intézményünkben” – hangsúlyozta az igazgató. Aki beszámolt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeummal kialakult szoros együttműködésükről is. Elmondta, hogy nekik köszönhetően a Munkácsy Mihály Magyar Ház megkaphatja annak az ezüst babérkoszorúnak a másolatát, amelyet Békéscsabán őriznek, s amelyet a festőművész az 1882-ben szülővárosába tett látogatásakor kapott az őt ünneplő helyi polgároktól. Tarpai József annak a reményének is hangot adott, hogy hamarosan eljön az oly annyira várt béke, s intézményükben is megszervezhetnek egy komolyabb Munkácsy-kiállítást. Ebben partnerük Pákh Imre is, aki a legnagyobb Munkácsy-gyűjteménnyel rendelkezik, s nem mellesleg ő is ebben a városban született.  

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa a kezdetektől azon dolgozik, hogy a Munkácsy Mihály Magyar Ház a kárpátaljai kulturális és szellemi élet egyik fellegvára legyen, aminek színes és színvonalas programjaival, kiállításaival, könyvbemutatóival és különböző rendezvényeivel a 2021-es évi megnyitása óta kiválóan eleget is tesz, fogalmazott köszöntőjében Cseh Áron vezető konzul. Ehhez a magunk részéről igyekszünk minden segítséget megadni, és személyes jelenlétünkkel is erősíteni a főkonzulátus és az intézmény közötti szoros együttműködést, mondta. 

Munkácsy Mihályra emlékeztek szülővárosában
Munkácsy Mihályra emlékeztek szülővárosában

A továbbiakban Cseh Áron, Tarpai József és Korolyova Erzsébet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség munkácsi alapszervezetének elnöke megkoszorúzta az épület bejáratánál található Munkácsy-szobrot, Kopriva Attila alkotását.  

Az ünnepség ezután Popovics Béla pedagógus, helytörténész és művészettörténész előadásával folytatódott, aki a festőgéniusz életét, munkásságát méltatva a mély emberi alázatát, humánumát, a megélt magyarságát és a kereszténységre való törekvését emelte ki. „Ő úgy volt realista festő, hogy valójában romantizáló realista volt, akire hatott a francia realizmus, Rembrandt, később, élete második felében az impresszionizmus is, ami kevésbé jellemző, de tetten érhető művészetében. De mindenképpen egy olyan személy, aki szakmailag és emberileg is példakép sok ember számára” – fogalmazott az előadó. 

Munkácsy Mihályra emlékeztek szülővárosában
Munkácsy Mihályra emlékeztek szülővárosában

Az emlékünnepség baráti beszélgetéssel és a Munkácsy Mihály arcképével díszített születésnapi torta elfogyasztásával ért véget.

Kósa Eszter


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek