Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Három évtizede, 1994 elejétől jelenik meg rendszeresen a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) gyermeklapja, az Irka. Ennek apropóján a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságával (RIT) közösen kiállítást szerveztek a folyóirat eddig megjelent lapszámainak borítóiból és illusztrációiból. A megnyitóra sokan eljöttek, fiatalok és idősebbek egyaránt. Ez nem is csoda, hiszen az Irka első számának megjelenése óta eltelt több mint egy emberöltő. Az akkori kis olvasóknak ma már a gyerekeik lapozgatják, olvassák érdeklődéssel a folyóiratot. 

Illusztrációs kiállítás és galériamegnyitó Beregszászban - 30 éves az Irka
Illusztrációs kiállítás és galériamegnyitó Beregszászban - 30 éves az Irka

A tárlatnak régi-új helyszín, a Kölcsey Ferenc Szakkolégium földszintjén lévő terem ad otthont. A rendezvény egyben az új, Na’Conxypán Galéria avatóünnepsége is volt.

A névválasztással kapcsolatban Kulin Ágnes, a RIT elnöke elmondta: Na’Conxypán egy Gulácsy Lajos kárpátaljai gyökerekkel rendelkező festőművész által megálmodott fantáziavilág, a külvilág problémái előli elvágyódás helyszíne, egy érdekes álomvilág, ahol szép, díszes ruhákban sétálnak az emberek, napjaikat kávézással töltik, bálokra járnak és szerelembe esnek. Gulácsy Lajos megfestette ezt a világot, meséket írt róla, sőt, kitalált hozzá egy saját nyelvet is. Életének krízisekkel teli időszakában a művész is ebbe a mesevilágba menekült a számára sokszor érthetetlen külvilág elől. 

Kulin Ágnes kiemelte: napjainkban, ebben a nehéz helyzetben sokan elfelejtenek álmodozni és hinni a mesékben, ezért Beregszászban is szükség van egy ilyen mesevilágra, ami lehetőséget ad az álmodozóknak kicsit kiszakadni a valóságból. A mesevilágban pedig a legjobb társunk lehet az Irka. Ezért is tartja örömtelinek, hogy a gyermeklap harmincadik születésnapjára szervezett kiállítást ebben a galériában tarthatják. 

A RIT elnöke ezután „végigvezette” a jelenlévőket a kiállításon, ami időrendi sorrendben tárja elénk az Irka három évtizedének képi világát a kezdeti, még fekete-fehér grafikáktól a mai modern színesekig. Az első számoknál még nem volt a lapnak állandó illusztrátora, így ezeket számos kárpátaljai művész alkotásai díszítették, köztük Medveczkyné Luták Edit, Jankovics Mária és Veres Péter. 1995-től egészen 2007-ben bekövetkezett haláláig Jankovics Mária tervezte és készítette az Irka borítóit és belső illusztrációit. Ezeket tekinthetjük meg a kiállítótér első részében. 

Illusztrációs kiállítás és galériamegnyitó Beregszászban - 30 éves az Irka
Illusztrációs kiállítás és galériamegnyitó Beregszászban - 30 éves az Irka

Ezután tanítványa, Kulin Ágnes vette át a feladatkört, aki akkoriban mindössze 15 éves volt. Elmondása szerint sokáig követte a korábbi mentora által kitaposott útvonalat mind technikában, mind megoldásokban. Jó pár évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a saját elképzelései alapján kicsit másabb figurák jelenjenek meg az oldalakon. Ágnes kilenc évig volt az Irka illusztrátora, őt 2016-ban Veres Ágota követte. Kulin Ágnes és Veres Ágota munkái a középső térben láthatók. 

A kiállítótér utolsó szakaszában pedig a jelenlegi illusztrátorok, Kalitics Erika és Török Sarolta alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. 

Kulin Ágnestől azt is megtudhattuk, hogy a következő lapszámokban négy újabb illusztrátor munkáival ismerkedhetnek meg az olvasók, hiszen minden lapszámban egy-egy új művész mutatkozik majd be, és a szerkesztők a visszajelzések alapján döntik el, kinek az illusztrációi illenek a leginkább az folyóiratba. 
Az Irka jelenlegi főszerkesztője, Tóthné Espán Margaréta személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen, gondolatait levélben fogalmazta meg, amelyet Molnár Krisztina, a Rákóczi Főiskola Fodó Sándor Kulturális Központjának vezetője olvasott fel. 

„Azt mondják, aki óvodát, iskolát vagy templomot épít, az bízik a jövőben. Bízik abban, hogy ami a két keze munkája vagy éppen a támogatása által felépül, az nem marad üresen. Hasonló ehhez egy gyermeklap kiadása is. Bízunk abban, hogy amikor a munkánk eredménye kézzelfoghatóvá válik, minden lapszám egy-egy gyerekhez kerül” – írta levelében Tóthné Espán Margaréta, majd így zárta sorait: „Jó szóval oktasd, játszani is engedd” – ezt a József Attila-gondolatot idézte nekem egy alkalommal Punykó Mária, Marika néni (az Irka alapító-főszerkesztője – Sz. J.). Igyekszünk ebben a szemléletben dolgozni tovább, mert bízunk abban, hogy ma is, holnap is, a jövőben is lesznek iskoláink, és az iskoláinkban gyerekek, akik alig várják, hogy az új Irka megérkezzen.” 

Az Irka „megszületésének” körülményeit Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke ismertette. Felidézte, hogy amikor 1991-ben megalakult a KMPSZ, még vidékünkön is volt lehetőség magyarországi gyermeklapok előfizetésére. A rendszerváltás után azonban ez megszűnt, és ezzel együtt eltűntek az könyvesboltok polcairól a magyar nyelvű mesekönyvek is. Ekkor szükségét érezték egy saját gyermeklap indításának. Az ötletet Magyarország felé is tolmácsolták, és nemsokára el is indult egy közös Kárpát-medencei gyermekfolyóirat, a Barangoló. „Szép és színes volt, de nem a miénk. Így jött a gondolat, hogy a pedagógusszövetség alapítson egy gyermekeknek szóló folyóiratot. Ez nem ment egyik napról a másikra, de végül 1993 őszén megjelent az Irka próbaszáma Punykó Mária akkori főszerkesztő irányítása alatt” – emlékezett vissza a KMPSZ elnöke. „A folyóirat mára egy sajátos intézménnyé nőtte ki magát – hangsúlyozta Orosz Ildikó –, hiszen később módszertani segédanyaggá vált a pedagógusok számára. Emellett teret adott a gyerekeknek is a bemutatkozásra, legyen az vers vagy rajz.” Végezetül örömét fejezte ki, hogy Beregszásznak lett egy állandó galériája, ahová bármikor betérhetnek az érdeklődők, és megtekinthetik mindazt, amire érdemes büszkének lenni. 

Illusztrációs kiállítás és galériamegnyitó Beregszászban - 30 éves az Irka
Illusztrációs kiállítás és galériamegnyitó Beregszászban - 30 éves az Irka

Az ünnepélyes megnyitó végén Csernicskó István, a Rákóczi Főiskola rektora mondott pohárköszöntőt, aki az Irkát egy olyan folyóiratként jellemezte, amely összeköti egyrészt a kárpátaljai magyar alkotóközösséget, azokat, akik írnak vagy rajzolnak bele, másrészt a nemzedékeket: a nagyszülőt az unokával, a testvéreket, az osztálytársakat egymással, tehát egyfajta közösségteremtő fórumként is szolgál. 

Az Irka illusztrációs kiállítása március 22-ig tekinthető meg a Na’Conxypán Galériában, amelynek bejárata Beregszász főterén található. A szervezők hétköznaponként munkaidőben várják az érdeklődőket, előzetes bejelentkezés után iskolás csoportokat is fogadnak, számukra különböző programokat is szerveznének.

Szemere Judit


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek