Bien.hu

Megosztás


A gyógynövények között is vannak olyan befutott sztárok, akiket felkarolt a gyógyszeripar, ellenben a rendkívül erős hatású, gyakran mérgező gyógynövények nem juthatnának el hozzánk.

Csikófark

A világ legrégebbi orvosságának tekinthető, mivel hozzávetőlegesen 5000 éve alkalmazza az emberiség légúti pangás esetén. Az 1920- as évek végétől a 1940- es évekig az efedrint hörgőtágítóként használták megfázás, asztma és szénanátha elleni szerekben. Többé- kevésbé biztonságos volt, de olykor gyors szívverést és vérnyomás emelkedést okozott. Később ezek kiküszöbölése végett helyettesítették a pszeudoefedrinnel, ami kevésbé bizonyult problematikusnak - írja a bien.hu.

Fokhagyma

Az I. világháború idején még fokhagymalével kezelték a súlyos sérülést szenvedett katonák elfertőződött sebeit, sőt az amőbás hasmenések megelőzésére és kezelésére is javasolták. A II. világháborúban az 1928- ban felfedezett penicillin kiszorította a harctérről. Azonban a hatalmas veszteségeket elszenvedő oroszokban a gyógyszerhiány felelevenítette a tudást, így a Vörös Hadsereg orvosai meggyőződésesen hittek az orosz penicillinnek nevezett fokhagymában.

Fűzfa és a legyezőfű

1828- ban sikerült kivonni a fehér fűzfa kérgének aktív hatóanyagát, a szalicint. Tíz évvel később előállították a szalicilsavat, az aszpirin elővegyületét. 1839- ben felfedezték, hogy a legyezőfű is tartalmazza ezt a hatóanyagot, tehát belőle állították elő először a lázcsökkentő, fájdalom- és gyulladáscsillapító aszpirint. Mivel elég komoly veszélyei mutatkoztak, a vegyészek kénytelen voltak újból laborba vonulni és próbálták csökkenteni a mellékhatások súlyosságát.

Német vegyészek 1853- ban a legyezőfű- kivonatából előállították az acetil-szalicilsavat. A fejlesztés egy jelentéktelen német orvosi lapban jelent csak meg, aminek következtében 50 évre el is felejtődött. Az 1890- es évek vége felé ásta elő Felix Hoffman, aki az édesapja ízületi gyulladásának kezelésére keresett hatásos gyógymódot. Ekkor került a kezébe a régi cikk az acetil- szalicilsavról, elkészítette és bevált. Munkaadója, a Bayer gyógyszercég 1899-ben Aspirin néven dobta piacra. Nagyon gyorsan elterjedt és a házipatikák oszlopos tagja lett. 

Gyöngyvirág

Hatóanyagai a konvallarin és a konvallamarin régóta bizonyítottak, hatásukra a szív kiegyensúlyozottabban dobog. Mellékhatásai enyhébbek, mint a gyűszűvirágnak, de mivel erősen mérgező, készítményei mégis csak szakorvosi javaslatra szedhetők.

Gyűszűvirág

Egyes Digitalis- ok hatóanyagait - az 1930- ban izolált digoxint, illetve a digoxigenint, és a metil- digoxigenint -, szívelégtelenségek esetén használják, gyógyszerformában Digoxin néven kerül forgalomba. Fontos szíverősítő, lehetővé teszi, hogy a szív lassabban, erőteljesebben és szabályozottabban verjen, viszont veszélyessége miatt kizárólag gyógyszerkészítmények formájában használható.

Kakukkfű

A XVII. század végétől a patikák a kakukkfűolajat külsőleg használatos fertőtlenítőszerként árulták. 1719- ben egy német vegyész sikeresen azonosította az olaj hatóanyagát, amit 1853-ban a gyógynövény latin nevét figyelembe véve timolnak kereszteltek. Óriási népszerűségnek örvendett az I. világháborúig, ám akkor krízishelyzet alakult ki, amikor szinte az egész világot illóolajjal ellátó Németország beszüntette az eladását. Anglia és Franciaország jókora slamasztikában volt a harctéri fertőtlenítőszer hiánya miatt. Manapság leggyakrabban légúti panaszokra, váladékoldásra felírt patikai köptetőben találjuk meg.

Meténg

A kis meténg szintén elismert gyógynövény, többek között a Cavinton alapanyaga is. Vinkamin nevű hatóanyaga nyugtató hatású a központi idegrendszerre, tágítja az ereket, fokozza az agy vér- és oxigénellátását, valamint csökkenti a vércukorszintet. A vinkamint és az izovinkamint a magas vérnyomás kezelésére is használják. Készítményei belső vérzések, erős menstruáció, fejfájás, szédülés, koncentrálási problémák, időskori hallászavarok esetén javasoltak. Belsőleg történő használatát csak orvossal történő konzultáció után szabad elkezdeni.

Őszi kikerics

Az ókori görögök már ismerték, és éppen ezért óvakodtak is a használatától, mígnem a XVIII. században felfedezték értékét a köszvény kezelésében. Az orvostudomány elsősorban tehát köszvény, ritkábban krónikus ízületi gyulladás, veseproblémák és asztma esetén alkalmazza. Önkezelésre túl veszélyes, nem szabad vele próbálkozni. Terhesek és vesebetegek egyáltalán nem szedhetik.

Rózsás meténg

A hagyományos orvoslás régóta használja a rózsás meténget. Alkaloidjai (vinkrisztin és a vinblasztin) miatt elterjedten használják a rákelleni küzdelemben, mivel gátolják egyes daganatok növekedését. Cukorbetegség kezelésre alkalmas vércukorszint csökkentő hatású gyógyszereket is előállítottak már belőle, és ígéretesnek találták a demencia és az Alzheimer- kór terápiájában.

Tavaszi hérics

A tavasz bájos kis hírnöke felettébb veszedelmes, hiszen minden része mérgező. Szívglikozidokat tartalmaz, amiket vízhajtó és szívgyógyszerekben alkalmaznak, mivel növelik a szív teljesítményét, és lassítják a ritmusát. A gyűszűvirág alkaloidjaihoz képest előnyük, hogy nem halmozódnak fel a szervezetben.

Kiszámíthatatlanok

Ezek a gyógynövények a bennük levő meglehetősen erős hatással rendelkező vegyületek miatt veszélyesek, nem alkalmazhatók önkezelésben, mert gyakran nagyon piciny a gyógyító és a letális adag közötti különbség. A különböző élőhelyeken termett növények hatóanyagtartalom tekintetében is lényeges eltéréseket mutatnak, ezért csak kontrollált készítmények formájában fogyaszthatók. Ezeknél a gyártók garantálják, hogy mindig azonos mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak. Az adagolásra vonatkozó előírásokat természetesen minden esetben nagyon pontosan be kell tartani.

A modernkori orvoslásban a gyógyszerek 40% -a természetes eredetű összetevőket tartalmaz. Rengeteg növény által termelt hatóanyagot a laboratóriumokban képtelenek előállítani, ezért továbbra is hatalmas szükség mutatkozik a gyógynövényekre.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás