MTI

Megosztás


A NATO védelmi erőfeszítéseinek növelésére szólított fel Andrzej Duda lengyel elnök abban a beszédben, amelyet pénteken, Ukrajna megtámadásának második évfordulója alkalmából az X felületen tett közzé.

A videofelvétel formájában elhangzott, angol nyelvű beszédben a lengyel államfő felidézte: az Ukrajna ellen intézett orosz agresszió előestéjén, 2022. február 23-án Gitanas Nauseda litván elnökkel együtt Kijevbe látogatott, hogy támogatásukat fejezzék ki Ukrajnának. "Ebben a tekintetben semmi sem változott, Lengyelország támogatta, támogatja és támogatni fogja az Ukrajna szabadságáért folytatott harcot" - húzta alá Duda.

Felidézte: Varsó a háború első szakaszában, "amikor nem mindenki volt hajlandó ilyen támogatást adni", több mint 300 tankot, valamint önjáró tüzérségi lövegeket, páncélozott járműveket és repülőgépeket szállított Ukrajnának.

Úgy látta: ha a 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozón "hallgattak volna az Egyesült Államokra, Lengyelországra és más közép-európai országokra", ha "nem győzött volna az az attidűd, hogy Oroszországot nem kell háborgatni", Ukrajna már ma az észak-atlanti szövetség tagja lenne. "Ma nem lenne háború" - vélekedett Duda, hozzátéve: ez "komoly lelkiismeretfurdalást kell, hogy okozzon egyes NATO-tagállamoknak".

A szabad világ nem engedheti meg, hogy Vlagyimir Putyin és Oroszország győzzön - hangsúlyozta Duda. Amennyiben ez megtörténne, "előbb-utóbb egy új háborúval kell szembenéznünk" - tette hozzá.

Kiemelte a NATO és az Egyesült Államok szerepét a világbiztonság megőrzésében, rámutatott Lengyelország védelmi erőfeszítéseire is, ezen belül arra, hogy Varsó a GDP több mint 4 százalékát szánja védelmi kiadásokra. Úgy látta: más NATO-tagállamoknak is "nagyobb felelősséget kell vállalniuk az egész szövetség biztonságáért".

Ha a jövő nemzedékek számára biztonságos Európát akarunk, cselekednünk kell, mégpedig azonnal - zárta beszédét Andrzej Duda.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI