MTIAz ukrán rendőrség evakuálással foglalkozó Fehér Angyal elnevezésű csoportja több mint száz embert menekített ki a múlt héten a Donyeck melletti Avgyijivka város orosz megszállás alá került peremvidékéről - számolt be Pavlo Gyacsenko, a megyei rendőrség kommunikációs osztályának felügyelője, az evakuációs csoport tagja pénteken az ukrán Szabadság Rádió műsorában.

A rendőrtiszt kiemelte, hogy ez egy rendhagyó művelet volt, amelynek végrehajtásában együttműködtek az ukrán fegyveres erőkkel. Kifejtette, hogy a művelet kockázatos volt az orosz csapatok folyamatos ágyúzása miatt. 

Az emberek fehér rongyokat tartva gyalog mentek az ágyútűzben az ukrán ellenőrzés alatt álló Avgyijivka központjába. 

"A helyiek megértették, merre kell menniük. Minden többé-kevésbé eltervezett volt. Tudatában vagyunk annak, hogy lehetetlen száz százalékos biztonságot szavatolni az embereknek, ráadásul egy ilyen nagyszabású háború, és az orosz katonai alakulatok heves ágyúzása közepette. Szerencsére minden jól ment, és az emberek már viszonylagos biztonságban vannak" 

- fogalmazott a rendőr. 

Gyacsenko arról nem árult el részleteket, hogy pontosan miként kommunikáltak a megszállt területen lévő emberekkel. Annyit elmondott, hogy nem mobiltelefonon, mert az orosz hadsereg azt mindenkitől elvette. Hozzátette még, hogy 

az emberek vallomásai szerint az orosz megszállók brutálisan bántak a helyi lakossággal.

Az ukrán rendőrség büntetőeljárást indított, és a nyomozati anyagokat csatolja az orosz hadsereg bűncselekményeit tartalmazó dokumentációhoz.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI