MTI

Megosztás


Ukrajna biztonsági fenyegetésnek tekinti a lengyel gazdák blokádját a két ország határán – jelentette ki hétfőn Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes.

„A határblokád közvetlen fenyegetést jelent egy védekező ország biztonságára. Az ilyen akciók kedvezőtlen hatással vannak a közös szembenállásra ellenségünkkel, amelynek neve Oroszország” – írta a politikus a Facebookon.

Az illetékes minisztérium szerint

jelenleg hat ellenőrzőpont van lezárva a határ lengyel oldalán.

„A legkritikusabb a helyzet a Dorohusk-Jahodin ellenőrző pontnál, ahol teljesen leállt a kamionforgalom” 

– közölte Szerhij Derkacs, a miniszter helyettese.

Michal Derus, a kelet-lengyelországi Lublinban működő adóhatósági kamara szóvivője szerint a dorohuski határátkelőnél jelenleg mintegy 600 teherautó várakozik arra, hogy elhagyhassa Lengyelországot, és a becsült várakozási idő, ami alatt ennyi teherautó távozik Lengyelországból, mintegy 232 óra lehet. 

„Lengyelországba Ukrajnából nem érkeztek teherautók. Ezért azt kell feltételeznünk, hogy ez egy teljes blokád”

 – tette hozzá.

Az ukrán infrastrukturális minisztérium egyben elítélte a személyszállító buszok közlekedésének akadályozását.

„A háború elől menekülő, különböző okból hazatérő nők és gyerekek nem válhatnak kereskedelmi érdekek túszaivá” – mondta Kubrakov. „Konkrét lépéseket várunk lengyel kollégáinktól az ilyen helyzetek elkerülése és a probléma általános megoldása érdekében” 

– fűzte hozzá.

Tavaly november óta lengyel gazdák rendszeresen eltorlaszolnak ukrajnai határátkelőhelyeket, hogy tiltakozzanak a szomszédos országból érkező konkurencia ellen.

Lengyelország Ukrajna egyik legnagyobb támogatója az ország elleni háborúban, de a Varsó egyoldalú gabonabehozatali tilalma miatti súrlódások aláásták a két ország közötti kapcsolatokat.

Az elmúlt napokban a varsói hatóságok felvetették annak lehetőségét, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben újabb importtilalmat vezetnek be, hogy megvédjék a varsói gazdákat.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI