Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A kárpátaljai fóliás zöldségtermesztők láthatóan bíznak abban, hogy az előttünk álló év sikeres lesz. Valószínű, ezt az óvatos optimizmust az elmúlt két háborús év tapasztalatából merítik.

– A 2024-es esztendő kilátásait és hatásait nem tudhatjuk előre, a gazdasági körülmények nagyban változhatnak az idő függvényében – kezdi beszélgetésünket Nadimova Erzsébet, a Pro Agricultura Carpatika ugocsai térségében működő falugazdásza. – Az óvatos optimizmus, amit a kárpátaljai fóliás zöldségtermesztők körében tapasztalunk, az érthető, hisz számos konjunkturális pozitív hatást érzékelünk, ám tekintettel kell lenni a korábbi nehézségekre és a háborús évek további kihívásaira. Fontos figyelembe venni a gazdasági trendeket, az időjárási viszonyokat, valamint az esetleges politikai változásokat is. A gazdák számára mindenképpen hasznos lehet a naprakész információ a legfrissebb fejleményekről, a támogatási lehetőségekről, és a piaci változásokhoz való alkalmazkodás is kulcsfontosságú lehet a sikeres termelés szempontjából. Ebben próbál maximális segítséget nyújtani alapítványunk.

Minden jel arra utal, hogy a kárpátaljai gazdák termékeikre a jövőben is lesz kereslet, mint ahogy az elmúlt évek is mutatták, az itteni termelők bizakodva állnak az új szezonkezdéshez. 

– Nézzük a jelentősebb fóliás kultúrák jövedelmezőségének az alakulását a mögöttünk hagyott két háborús esztendőben. 

– A mezőgazdaság jövedelmezősége számos tényezőtől függ, és a két háborús esztendő alatt a körülmények jelentősen változtak. A fóliás kultúrák jövedelmezőségét alapvetően befolyásoló tényezők közé tartoznak a következők: A kínálat és a kereslet alakulása. Az áruknak a piacon való kínálata és az ezek iránti kereslet nagy hatással lehet a jövedelmezőségre. A kínálat és kereslet egyensúlyának változása az árak ingadozásához vezethet. Időjárás. Az időjárás jelentős szerepet játszik a kultúrák termelésében. Például az aszály, a túlzott csapadék vagy hőhullámok jelentősen befolyásolhatják a terméshozamot és minőséget. Költségek és input tényezők. A termelési költségek, beleértve a vetőmagvakat, műtrágyát, növényvédő szereket és munkaerőt, szintén jelentős hatással vannak a jövedelmezőségre. Piaci trendek. A piacon bekövetkező változások, például export- vagy importszabályok, kereskedelmi megállapodások változása, szintén befolyásolhatják az árakat és a jövedelmezőséget. Erre számos példát láthattunk az elmúlt másfél-két évben.

Az elmúlt évben gazdag választékot kínáltak a piacokon a helyi termelők
Az elmúlt évben gazdag választékot kínáltak a piacokon a helyi termelők 

 Az esetek változhatnak kultúránként és területenként, így fontos figyelemmel kísérni a helyi piacot. Az érintetteknek, elsősorban a gazdáknak ajánlatos rendszeresen konzultálniuk egymással. Fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a helyi piaci feltételekről és trendekről. Ebben próbálunk segíteni a nyilvánosan hozzáférhető, naprakész árfigyelő rendszerünkkel. 

– A külföldről származó import Kárpátalján mennyire van jelen a zöldségágazatban? 

– Az import zöldségek jelenléte és mértéke Kárpátalján a piac és a gazdasági helyzet függvényében változhat. A külföldről származó import zöldségek általában azokban az esetekben jelennek meg, amikor a helyi termelés nem képes kielégíteni a helyi piaci igényeket (ez télen paradicsom, uborka, paprika), vagy amikor az importált zöldségek versenyképesebbek (olcsóbban tudják behozni külföldről) és elérhetőbbek a fogyasztók számára. Ennek mértéke nagyban függ a helyi mezőgazdaság teljesítményétől, az időjárási viszonyoktól. Az importált zöldségek általában egyensúlyozó hatást gyakorolhatnak a kínálati és keresleti piaci dinamikára. Egyébként a rég kialakult szisztéma szerint a hágón túlról burgonyát, hagymát, sárgarépát stb. hoznak be nagyobb mennyiségben.  

– Hogyan oszlik meg a szabadföldi és a fóliaházi zöldségtermesztés és milyen tendencia figyelhető meg? 

– A szabadföldi és fóliás zöldségtermesztés aránya jellemzően függ a gazdák lehetőségeiktől, az éghajlati körülményektől, a piaci igényektől és más tényezőktől. Azonban a fóliás zöldségtermesztés előnyei közé tartozik az időjárás hatásainak kisebb kihatása, a növények számára optimálisabb körülmények biztosítása, valamint a termelési ciklusok szabályozhatósága, ami időbeni rugalmasságot eredményez. Az átmenet a fóliás zöldségtermesztés felé gyakran összefügg a modern mezőgazdasági technológiák, mint például a fóliasátrak elterjedésével, amelyek lehetővé teszik az év bármely szakaszában történő termelést. Ezen kívül a fóliás zöldségtermesztés az élelmiszerbiztonságot is javíthatja, mivel a termelési folyamatokat jobban ellenőrizhetik és kezelhetik.

– Fenntarthatóság, piaci kapcsolatok, innováció és oktatás … 

– A fenntartható gazdálkodási gyakorlatok bevezetése – például környezetbarát termesztési módszerek és vízgazdálkodás – hozzájárulhat a hosszú távú sikerhez és a kárpátaljai mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez. A helyi és regionális piaci kapcsolatok kiépítése, beleértve az élelmiszerfeldolgozókat és a nagyobb kereskedelmi láncokat, segítheti a termelőket az értékesítési lehetőségek kibővítésében. A gazdák számára történő folyamatos oktatás és az innovatív technológiák bevezetése segíthet a termelés hatékonyságának és minőségének javításában.

– Piaci kapcsolatok és értéknövelés.  

– A helyi és regionális piaci kapcsolatok kiépítése, valamint az értéknövelés (például feldolgozott termékek előállítása) lehetőséget teremthet a magasabb árszint és a termelők számára jobb jövedelmezőség elérésére. Az utóbbi években a mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozása terén valamelyest sikerült előbbre lépni. Gondolok itt a házi lekvárok, gyümölcslevek, egyes hústermékek készítésének elterjedésére. 

– A háborús körülmények között mennyire működnek az ellátási, szállítási útvonalak?

– A háborús helyzet miatt továbbra is nagyon nehéz a férfi gazdáink számára, korlátozott a mozgásterük a rendszeres közúti katonai ellenőrzések miatt így a piaci értékesítésben nem tudnak segíteni és további szigorított ellenőrzésekre folyamatosan lehet számítani. Nagy a probléma ez által az értékesítés terén, de vannak viszonteladók, akik tudnak közlekedni (pl. nagycsaládos, rokkant stb.) vagy a nők segítenek a piacra való eljutásban. 

– Mostanság sokat hallunk arról, hogy a megye különböző részein az ország keleti szegmenseiből a harcok elől elmenekült termelők egyre több földparcellát bérelnek. A közeljövőben ők mennyire tudják átalakítani a helyi piacot?

– A keleti régiókból érkező termelők új földterületeket bérelhetnek Kárpátalján, növelve ezzel a termőföld területét és a termelési kapacitást. Az új termelők lehetőséget teremthetnek az olyan növények és kultúrák termesztésére, amelyeket korábban a régióban nem termeltek. Az új érkezők tapasztalatai és ismeretei hozzájárulhatnak a helyi termelési technológiák fejlesztéséhez és a gazdálkodási hatékonyság növeléséhez. A következő időszakban fontos lesz figyelni, hogy az új érkezők milyen módon illeszkednek be a helyi gazdaságba, milyen pozitív vagy negatív változásokat hoznak magukkal. Legyünk optimisták, hogy az utóbbiakból lesz a kevesebb. 

– Köszönöm a tájékoztatást. 

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek