Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A Mathias Corvinus Collegium Beregszászi Képzési Központjában immáron hét éve folyik sokoldalú tehetséggondozás. Ehhez a népismeret is hozzá tartozik. Az év minden időszakában szerveznek az aktuális ünnepkörhöz kapcsolódó foglalkozásokat, hisz az intézmény fontos feladatának tartja a népszokásaink, hagyományaink megőrzését és továbbadását. 

Az elmúlt hétvégén jelmezes farsangi foglalkozásra került sor, ahol a Fiatal Tehetség, valamint Középiskolás Programjuk résztvevői mutatták be jelmezeiket, illetve Papp Viktória kézműves mesélt a különböző vidékek farsangi hagyományairól, majd irányításával velencei karneváli maszkokat készítettek. 

Húshagyó kedden a Fiatal Tehetségek Klubjának egy csoportja érkezett az egykori Fehér Kő Étterem helyén szépen kialakított MCC képzési központba, ahol Gál Adél, a Rákóczi Főiskola néprajzosa mesélt – igencsak nagy érdeklődés mellett – a vízkereszttől a húsvétot megelőző nagyböjt kezdetéig tartó farsang ünnepkörének szokásairól. 

Természetesen elsősorban a magyar hagyományokról, ugyanis a szakember fontosnak tartja, hogy a fiatalok ne csupán a mai jelmezbemutatókat, a velencei karneválok maszkjait társítsák a farsanghoz, de ismerjék meg a magyar kultúrkörhöz tartozó szokásokat, hagyományokat is. 

Télbúcsúztató az MCC Beregszászi Központjában - Farsangzáró húshagyó kedden. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet
Télbúcsúztató az MCC Beregszászi Központjában - Farsangzáró húshagyó kedden. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet

Így szó volt a farsangi felvonulásokról, az alakoskodásokról, arról, hogy ez a párválasztás, a lakomák és a disznótorok vidám időszaka volt. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy Beregvidéken a farsang időszakában tartott disznótorokat is meglátogatták este a maskarások – más vidéken bozsenkák –, s jókívánságaik fejében hurkát, kolbászt kaptak a gazdától. 

A továbbiakban az előadó beszélt a farsangi ételekről – a farsangi fánkot itt meg is kóstolhatták –, a húshagyó kedd, a hamvazószerda és a torkoscsütörtök jelentéséről, a farsangfarkához kapcsolódó szokásokról. S bár a busó alakoskodásnak vidékünkön nincs hagyománya, de a magyar kultúrkörhöz tartozik, így a mohácsi búsójárás is terítékre került, no meg a téltemetést jelképező kiszebábégetés hagyományát is felelevenítették, s ehhez kapcsolódó mondókákat is tanultak: „Lángolj, kisze, vidd a telet!”, „Jer, jer, kikelet, seprűzd ki a hideget, ereszd be a meleget, dideregtünk eleget!” 

S hogy az itt elhangzottak halló fülekre találtak, azt a résztvevők a kvízjátékban bizonyították: bizony minden kérdésre helyes választ adtak, amiért járt a jutalom csoki. Végül kézműves foglalkozásra került sor, amikor is Kepics Andrea és Gál Adél irányításával – a kiszebábot idézve – fakanálbabát készítettek.

Kovács Erzsébet


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek